Nagyvilág

2010.11.27. 19:55

Berlusconi felszólította híveit, hogy tüntessenek mellette

<p>Szimpátia-tömegtüntetésekre kérte híveit Silvio Berlusconi szombaton. Az olasz kormányfő azt üzente támogatóinak, hogy "nagy-nagy demonstrációkat tartsanak december 11-én és 12-én Rómában, és írjanak alá petíciókat", kifejezve ragaszkodásukat hozzá.</p>

Berlusconira a Képviselőházban és a Felsőházban bizalmi szavazás vár december 14-én, ezért akar tömegdemonstrációkat előzőleg. Az olasz alkotmány értelmében ha bármelyik szavazást elveszíti, le kell mondania. Berlusconi azonban mindkét házban győzelemre számít. Válaszul Berlusconi felszólítására a balközép ellenzéki Demokratikus Párt december 11-ére hirdetett meg ellentüntetést.

Pártja, a Szabadság Népe számára készített videóüzenetében Berlusconi azzal vádolta meg ellenfeleit, hogy ők az okai a közéletet megbénító "ésszerűtlen és felelőtlen politikai válságnak". Az AFP francia hírügynökség szerint Berlusconi nem az ellenzéket támadta, hanem korábbi szövetségesét, a Képviselőház elnökét, Gianfranco Finit, aki júliusban felmondta a koalíciót Berlusconi pártjával, amely után számos Finihez hű miniszter távozott a kormányból.

Berlusconi azt mondta videóüzenetében, hogy "azok a képviselők, akik nem támogatják a kormánytöbbséget, felelőssé tehetők azért, hogy elárulják szavazóikat, ezért egész életükben viselni fogják a hűtlenség bélyegét." A közvéleménykutatások szerint támogatottsági mélyponton lévő kormányfő azt is mondta, hogy "a hitelesség válsága súlyos következményekkel jár a piacokon, és elriasztja a befektetőket, aminek végén oda juthatnak, mint a görögök és az írek.

Berlusconi támogatottságának zuhanását több tényező váltotta ki. Az egyik a volt szövetségesével, Finivel elmérgesedett viszonya, a másik a már-már állandósult nápolyi szemétválság, a harmadik - ami leginkább megdöbbentette az olaszokat - a fiatal lányokkal kapcsolatos intim ügyei. A rendőrség is vizsgálja esetleges kapcsolatát egy 17 éves bártáncosnővel, aki azt állítja, hogy részt vett a 74 éves politikus több magánbuliján.

Az olasz sajtó ellenzéki része keményen gúnyolódik Berlusconin. A La Stampa például azzal élcelődött a kormányfő "mindenki ellenünk van" elméletén, hogy az Észak-Olaszországban jelzett hétvégi havazás a meteorológusok ellene szőtt hadművelete. Az ellenzék szerint Berlusconi nemzetközi összeesküvést is emleget Olaszország ellen, és ettől "a felelőtlen állítástól harsány nevetésben törnek ki a világ kormányhivatalaiban".
- Független Hírügynöksé g-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!