Nagyvilág

2010.11.08. 14:15

A nácik által betiltott műalkotások kerültek elő egy berlini ház bontásakor

<p>Német művészek 20-ik század elején készített alkotásai kerültek elő az új berlini metróvonal építésekor egy második világháborúban szétbombázott romos ház bontásakor. - közölte hétfőn a német főváros polgármestere.</p>

Klaus Wowereit azt mondta, hogy a 11 bronz - és agyagszobrocska, amelyeket kedden be is mutatnak a berlini régészeti múzeumban, a pincékből került elő néhány hete

A polgármester közlése szerint a tulajdonosok kilétét még nem tudták kideríteni. A javarészt sérült szobrocskák közül nyolc alkotója ismert már. Olyan jelentős művészek készítették őket, mint Otto Baum, Otto Freundlich, Karl Knappe, Marg Moll, Emy Röder, Edwin Scharff, Gustav Heinrich Wolff és Naum Slutzky. Ők mindannyian "elfajzott művészek" voltak a nácik szemében.

"Boldogok vagyunk, hogy megtaláltuk ezeket a kincseket, a tulajdonosok kilétének kérdése ehhez képest elhanyagolhatónak tűnik."- mondta a polgármester a városháza előtt. A megtalált műalkotások azok közé tartoztak, amelyeket hatalomra jutásuk után elkoboztak a nácik a német múzeumokból, majd bemutatták őket Münchenben és más német városokban "elrettentő példáiként a degeneráltságnak".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!