Nagyvilág

2010.10.14. 14:59

Pénzt kér a NATO főtitkára az európai rakétavédelmi pajzsra

<p>Felkérte a NATO tagországait a szervezet főtitkára csütörtökön, hogy alakítsák át a szövetséget az új kihívásoknak megfelelően, ezért támogassák egy európai rakétavédelmi pajzs kiépítését.</p>

Anders Fogh Rasmussen a 28 NATO-tagország védelmi és külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán úgy fogalmazott: ez akkor is elengedhetetlen, ha a tagok gazdasági megszorító intézkedésekre kényszerülnek otthon.

"A NATO alapvető feladata: tagországai 900 millió állampolgárának védelme. Az új fenyegetések ellen azonban új védelemre van szükség" - közölte Rasmussen, aki felkérte a szövetséget, hogy hagyja jóvá annak a rakétaelhárító védelmi pajzsnak a kiépítését, amely az ellenséges országok felől várható ballisztikus rakétatámadások elleni védelmet jelentené. "A fenyegetés egyértelmű, a képesség adott, a költségek elviselhetők" - mondta a főtitkár a pajzsról.

Az amerikai védelmi miniszter a tanácskozás előtt úgy fogalmazott, hogy a rakétavédelmi pajzs ügyében "széleskörű egyetértés" mutatkozik. Robert Gates szerint a költségek nem drámaiak: átlagban 80 és 100 millió euró közöttire tehetők a védelmi rendszerbe bekapcsoló tagországok számára. Herve Morin francia védelmi miniszter viszont fenntartásait hangoztatva kijelentette, hogy "számos technika és pénzügyi bizonytalanság van a tervben".
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!