Nagyvilág

2010.10.05. 14:49

Kisgyerekek százai haltak meg ólommérgezésben

<p>Több mint 400 kisgyerek halt meg ólommérgezés következtében az elmúlt fél évben Nigéria Zamfara nevű szövetségi államában - közölte kedden az "Orvosok Határok Nélkül" (MSF) nevű francia humanitárius szervezet.</p>

Az MSF úgy véli: a gyerekáldozatok valós száma sokkal több lehet. Zamfarában tömeges méretű illegális aranybányászat folyik régóta, magas koncentrációjú ólommal, mindenféle biztonsági eljárás nélkül. A sorozatos halálesetek tavasszal kezdődtek, amit a nigériai kormány is elismert.

Henry Akpan, a nigériai egészségügyi minisztérium vezető szakértője akkor azt mondta, nemcsak az emberek esnek áldozatául a méregnek, hanem a természet is, mert az aranyláz következtében a talaj tele van ólommal. A nigériai kormány fél évvel ezelőtt speciális táborokat állított fel a térségben, hogy orvosok lássák el a betegeket. Az "Orvosok Határok Nélkül" szervezet szerint azonban kevés eredménnyel, amit a gyerekáldozatok hatalmas száma is bizonyít.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!