Nagyvilág

2010.09.15. 20:35

Olajfúró-platformok felé mozog Karl, a trópusi vihar

<p>Lecsapott szerdán a mexikói Yucatan-félszigetre a Karl nevű trópusi vihar, amely az előrejelzések szerint a Mexikói-öbölben lévő tengeri olajfúró platformok felé tart. Az idény 11. trópusi vihara akkor érte el a félszigetet, amikor két hurrikán, Igor és a Julia is fenyegeti a térséget, és a meteorológusok szerint minden idők egyik legrosszabb időjárási helyzetét idézhetik elő.</p>

Jaime Albarran, a mexikói meteorológiai szolgálat munkatársa szerint Karl közvetlen kockázatot jelent a Mexikói-öbölben a Pemex olajtársaság fúrótornyaira, amelyek a legközelebb vannak a vihar útjához. Karl az amerikai hurrikánközpont szerint 95 kilométer per órás széllökésekkel vonul, és várhatóan csütörtökön éri el az öbölbeli olajlétesítményeket, ahol a mérések szerint fel fog erősödni.

Karl a közép-amerikai Belizben és Guatemalában súlyos áradásokat okozott. Mexikót újabb csapásként éri a vihar azok után, hogy ebben a hónapban 25 ember életét követelő árvizek voltak az országban. A helyzetet súlyosbítja, hogy közeleg két hurrikán, Igor és Julia is, és ilyen hármas "támadásra" több mint egy évtizede nem volt példa a térségben.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!