Nagyvilág

2010.09.20. 15:09

Korlátoznák a vegyi anyagok hozzáférhetőségét az Unióban

<p>Közös szabályozást vezetne be az Európai Bizottság egyes vegyi anyagok hozzáférhetősége kapcsán.</p>

Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos a javaslatot azzal indokolta, hogy így csökkenteni lehetne a házi készítésű robbanóanyagokkal elkövetett támadások lehetőségét. Egyes termékek értékesítését tiltani fogják, más esetekben pedig az adásvételt ellenőrzik szigorúbban. Az Európai Bizottság közleménye konkrét vegyi anyagokat nem említ.

Korlátoznák a vegyi anyagokhoz való hozzáférést az Unióban, mert a terrortámadásokat gyakran házi készítésű robbanószerkezetekkel követik el. Ezeket széles körben hozzáférhető anyagokból állítják el, ugyanakkor eltérés van az egyes tagállamok szabályozásában: egyik országban ellenőrzik a beszerzéseket, máshol viszont könnyű hozzájutni. A biztos szerint az azonos szintű ellenőrzés megakadályozza, hogy a terroristák visszaéljenek ezzel.

A javaslat szerint tiltani fogják azoknak az anyagoknak a kereskedelmét, amelyekben egyes vegyi anyagok koncentrációja meghalad egy adott szintet. A fogyasztók többsége ezeket más készítményekkel kiválthatja, de lehetnek olyanok is, akik engedéllyel továbbra is beszerezhetnek ilyet. Néhány terméket továbbra is korlátozás nélkül értékesíthetnek majd az elképzelés szerint, de az adásvételt jobban ellenőrzik, a gyanús tranzakciókat pedig be kell jelenteni.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!