Nagyvilág

2010.09.22. 17:22

Kitiltották Csehországból a Google kameráit

<p>A cseh adatvédelmi hatóság szerdán bejelentette, hogy megtiltották a Google-nak, hogy fényképeket készítsenek cseh utcákról a Google Föld nevű program Street View nevű szolgáltatásához.</p>

 A hatóságok szerint a speciális autók tetejére helyezett Street View kamerák túl magasan vannak, és sértik a magánélethez való jogot.

A cseh adatvédelmi hatóság közleménye szerint a Google"olyan módszereket alkalmaz, amelyek elfogadhatatlanul sértik a magánélethez való jogot", mint például a túl magasra helyezett kamerákkal. A hatóság szerint az amerikai internetes cég az utcaszintről nem látható helyeket is lefényképez Street View nevű szolgáltatásához. A hatóság vezetője szerint több tucatnyi panasz érkezett hozzájuk a túl sokat mutató képek miatt.

A Google-t már több országban is kritizálták amiatt, hogy a speciálisan kialakított autóik tetejére helyezett kamerák kerítések mögé is belátnak, és olyan magánterületeket mutatnak meg mindenkinek, amelyeket az utcáról egyébként nem lehetne látni.

A hatóság közlése szerint a tiltásban szerepet játszott az is, hogy a Google nem nevezett ki egy helyi képviselőt, aki a személyes adatok feldolgozását felügyeli. Az adatvédők azt is el szeretnék érni, hogy a Google tegyen különbséget városok és falvak között, ahol semmi értelme részletes adatokat gyűjteni a turistáknak.

A Googlejelezte, hogy fellebbeznek a döntés ellen, a hatóság pedig közölte, hogy készek a tárgyalásokra. A Google-t képviselő PR-cég elmondása szerint az internetes óriáscég bízik abban, hogy az ügy minél hamarabb meg lesz oldva, de addig is leállítják az adatgyűjtést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!