Nagyvilág

2010.09.15. 19:55

Beiltják az állatos fétis-videókat az Egyesült Államokban

<p>Elfogadta szerdán az amerikai Szenátus illetékes bizottsága a Képviselőház júliusi döntését, amely betiltja azoknak a szexvideóknak a forgalmazását, amelyekben fétistárgyként használt állatokat megcsonkítanak vagy megölnek.</p>

Az igazságügyi bizottság döntése elviekben azt jelenti, hogy a Szenátus szavazásakor szinte biztosra vehető a tilalom törvényesítése.

A Képviselőház 416 igennel, három nem ellenében megszavazott jogszabálya szerint akár öt év börtönnel is büntethető az, aki ilyen filmet elad vagy forgalmaz. A jogszabály kivételt tesz a vadászatról, csapdahasználatról, horgászatról, halászatról, állatorvoslásról és állattenyésztésről készült filmekkel.

Nancy Perry, az amerikai kormány állatvédelmi ügyekben illetékes hivatalának alelnöke azt mondta szerdán a Szenátus igazságügyi bizottsága előtt: az interneten tömegesen tűnnek fel "állatos fétis-videók, amelyek az állatokkal szembeni kegyetlenkedés legszélsőségesebb megnyilvánulásainak megjelenési formái".

Jon Kyl republikánus szenátor közölte: ő és más szenátorok is mindent elkövetnek az ilyen kegyetlenkedések felszámolása érdekében. A demokrata párti Patrick Leahy úgy fogalmazott: a szólásszabadság híve, de kell lenniük kivételeknek, amikor az alkotmány erre vonatkozó első kiegészítése nem érvényes, és ezek közé tartoznak ezek az obszcén, állati videók, amelyek nélkülöznek minden társadalmi értéket.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik