Nagyvilág

2010.09.05. 12:15

A lezuhant elnöki különgépről is kerültek darabok a Fekete Madonnára

<p>Hivatalosan is bemutatták szombaton a világhírű częstochowai Fekete Madonna új "öltözékét".</p>

Szűz Mária és a kisded ikonjára az aranydíszek és a meteorit kövecskék mellett rákerült az április 10-én, Szmolenszk közelében lezuhant Tu-154-es lengyel, elnöki különgép egyik szárnyának néhány darabkája is.

"Ez a lengyel nemzet reményének, szeretetének, fájdalmának és hálájának kifejezése" - mondta a kolostor egyik papja. A częstochowai Fekete Madonna-ikon Európa egyik legismertebb Szűz Mária-ábrázolása, a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma. A Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzik a sziléziai vajdaságban lévő Częstochowában.
A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Az egyik legrégebbi Jasna Góra-i irat szerint a kép Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen keresztül került a kolostorba, 1382 augusztusában.

Az ikon, amelynek csodatévő erőt tulajdonítanak, évszázadok óta vonzza a zarándokok tömegeit a világ minden tájáról. Az ikon a Fényes Hegyet a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyévé tette. A Fekete Madonna volt az 1980-as évek elején a Lech Wałęsa vezette Szolidaritás mozgalom egyik szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!