Nagyvilág

2010.09.27. 17:40

A 6 legjobb optikai illúzió

<p>Ha azt látjuk, hogy egy fotó mozog, vagy hirtelen mássá alakul át az eredeti kép, akkor biztos, hogy optikai illúzió áldozata vagyunk. Ezek a legjobb "megtévesztések" &gt;&gt;&gt;</p>

Richard Wiseman professzor, a Hertfordsihre Egyetem pszichológia professzora a világ 6 legcsodálatosabb optikai illúzióját mutatta be. Ezek közül személyes kedvencünk egy fotó, amin először Albert Einstein arcát látjuk, de néhány méterre eltávolodva a képtől már Marilyn Monroe-t látjuk. A három lépésben készült fotón először eltávolították a színésznő finom arcvonásait és csak az eles vonalakat hagyták meg, míg Einstein fotójánál pont fordítva jártak el, végül a két képet egymásra illesztették.

Egy másik fotó is klasszikus kettő az egyben, csak kicsit másként: ha bal oldalt nézzük a képet egy kacsát látunk, ha jobb oldalról, akkor nyulat. Ez az úgynevezett bistable, vagy "képállapotú" kép, soha nem fogjuk egyszerre látni a két állatot.

A harmadik optikai illúzió a forgó kígyók. Három tekercs látható ezen a képen, amik álló helyzetben vannak, de csak azt látjuk annak, amelyiket éppen bámuljuk, míg a periférikus látás miatt a másik kettő forogni látszik. Nagyon-nagyon jó kis "csalás".

A negyedik fotó a lehetetlen háromszög, ami az egyik leglenyűgözőbb alkotás. A látszólag háromszögbe rendezett dobókockáknak az alsó és baloldali szárát nézve, olyan mintha az asztalon feküdnének, majd a jobb a kép jobb oldalára nézve olyan, mint ha a kockák kiemelkednének. A kockák Z-alakban vannak felrakva, s úgy fotózták meg, mintha háromszög lenne.

Az ötödik illúzió egy fekete fehér "tábla", amin a vízszintesen futó vonalakat hol ferdének, hol hullámosnak látjuk, pedig teljesen egyenesek, csak a fekete fehér sávok elrendezése csapja be szemünket.

Nézze meg a 6 legjobb optikai illúziót >>>

És végül egy szintén ötletes kép: a rács. A fotón a fekete háttéren fehér rácsok vannak, s a vonalak találkozásánál fehér pöttyök láthatók. Vagy nem láthatók. Ahogy a képet nézve mozog a szemünk, úgy tűnnek el a fehér pöttyök és sötét pontok tűntek fel. Az illúzió magyarázatára évekig tartott magát egy elmélet, de azt később megcáfolták és mai napig is rejtély ez az illúzió.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!