Nagyvilág

2010.08.07. 07:21

Villámáradás Kasmír indiai részén - legalább 113 halott, több százan eltűntek

<p>A legfrisebb szombati adatok szerint legalább 113 ember halt meg Kasmír indiai ellenőrzésű részén, a heves esőzéseket követő, hirtelen jött villámáradásokban. A sérültek száma legalább négyszáz.</p>

Az eltűntek számáról nincsenek hivatalos adatok, de az indiai sajtóban megjelent hírek szerint több százan lehetnek. A földcsuszamlások és áradások péntekre virradó éjszaka csaptak le hirtelen a területre, amikor az emberek aludtak.

Egy magas rangú helyi rendőrtiszt elmondása szerint a mentőalakulatok 113 holttestet találtak eddig a villámáradásoktól sújtott területeken. Az AFP francia hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó rendőrtiszt elmondása szerint több tucatnyi eltűntről tudnak.

Pontos hivatalos adatok nincsenek az eltűnt emberek számáról. A Times of India című indiai lap ötszáz eltűntet említ a katasztrófáról szóló cikkében, míg a PTI indiai hírügynökség beszámolója szerint csak két településről 350 ember tűnt el. A sérültek száma legalább négyszáz.

A legnagyobb pusztítást Leh városban és környékén okozta a péntekre virradó éjszaka történt szerencsétlenség. A helyi turisztikai miniszter elmondása szerint "példátlan" pusztítást okozott a hirtelen jött árhullám a 3 500 méteres magasságban lévő, hegyekkel körbevett területen.

Leh város repülőtere a kifutópályán álló sár miatt használhatatlanná vált, de szombaton már lehet, hogy fogadni tud katonai gépeket és helikoptereket. A városban nem működnek a telefonok sem, mivel az árhullám tönkretette a helyi telefonközpontot. A területen az áramszolgáltatás is akadozik, a helyi erőművekben keletkezett károk miatt.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!