Nagyvilág

2010.08.06. 06:31

MEXIKÓI-ÖBÖL: a BP cementel dugózta le a sérült kutat

<p>Cement bepumpálásával zárta le csütörtökön a Mexikói-öbölben szivárgó olajkútját a BP, amelyet egy nappal korábban nehéziszappal tömítettek el - jelentette be a cég. A vállalat még vizsgálja, hogy a módszerrel tényleg sikerült-e megállítani az olajszivárgást, mielőtt megkezdik a kút végleges elfojtását.</p>

Az április huszadikán felrobbant olajkútból majdnem ötmillió hordónyi olaj szivárgott a tengerbe, az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva.

A BP közép-európai idő szerint csütörtök késő délután kezdte meg a cement bepumpálását a sérült olajkútba, amelyben egy nappal korábban nehéziszappal szorították le a feltörő olajt. Az öt órán tartó művelettel várhatóan sikerül biztosan megszilárdítani a tömítést, és megkezdhetik a kút végső elzárását.

A BP közölte: még vizsgálják a kutat, hogy a módszer tényleg hatékonyan működik. Az olajszennyezés elleni küzdelem irányításával megbízott Thad Allen nyugalmazott amerikai tengernagy azonban kijelentette: a tömítés után szinte teljesen biztos, hogy nem fog több olaj szivárogni a tengerbe. .

Ha a most bepumpált tömítés működik, a cement megkötése után a BP megkezdi az olajkút végső elfojtását. Két mentesítő járaton keresztül pumpálnak a kút aljába nehéziszapot és cementet, hogy alul zárják el a feltörő olaj útját. Ezt várhatóan augusztus közepére fejezik be.

A Deepwater Horizon nevű olajfúró-torony egy április huszadikán történt robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. Azóta 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a tengerbe a sérült kútból. Az amerikai kormány szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint a kiömlött olaj harmadát sikerült felfogni és feltakarítani, további húsz százalék pedig természetes folyamatok által tűnt el.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!