Nagyvilág

2010.08.31. 11:40

Bíróság előtt az ukrajnai Kárpáti Igaz Szó

<p>Beperelte az ukrajnai magyar nyelvű újság szerkesztőségét a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke.</p>

A lapban megjelent információ szerint Orosz Ildikó, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola elnöke azért perelte be a lapot, mert az egyik cikkben állítólag hamis adatokat közöltek keresetéről és annak forrásáról. Az újság egyik korábbi számában azt állította ugyanis, hogy az elnökasszony „főigazgatói minőségben – információink szerint – havonta közel félmillió forint (azaz húszezer hrivnya!) jövedelemhez jut. Ezt persze nem az ukrán államtól kapja fizetésként.” Majd párhuzamot húzott a tanári kar magas bérei, illetve a főiskola szerény anyagi helyzete között.

Egy válaszlevelében Orosz Ildikó leszögezi, hogy a fizetését, „mely sokkal kevesebb, mint a cikkben leírt havi 20 000 hrivnya, a főiskola könyvelősége állapította meg és számfejti a főiskola működését szabályzó okmányoknak (alapszabály, munkaköri leírás) megfelelően, amit a főiskola könyvelőségének kimutatása is igazol.”

Az első tárgyalási napon a bíróság nem tudta megkezdeni az ügy vizsgálatát, mivel az alperesként szereplő Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője késve kapta meg az idézést.

Kőszeghy Elemér elmondta, hogy Kárpáti Igaz Szó nem zárkózik el a pereskedés elől. Állnak elébe a procedúrának, mert remélik, hogy „ily módon talán fény derül végre  arra, pontosan milyen beosztásban és minőségben dolgozik Orosz Ildikó a főiskolán, valamint  hogy milyen forrásból és mennyi fizetést kap a főiskola főigazgatója (elnöke?)”.

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola működését az ukrán állam nem finanszírozza. Az intézmény szinte teljes egészében magyarországi alapítványi támogatásokból  és egyéb adományokból tartja fenn magát.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!