Nagyvilág

2010.07.29. 13:36

Nem viselt burkát, a diákjai nem engedték tanítani az indiai nőt

<p>Egy kolkatai (régi nevén Kalkutta) muzulmán egyetemen nem engedtek órát tartani a diákok egy nőnek, mert nem viselt burkát - adta hírül csütörtökön az AFP.</p>

Az ALiah egyetem az első iszlám felsőoktatási intézet Nyugat-Bengálban, és noha nincsenek ruházkodási előírások érvényben, az egyetemisták megkövetelik, hogy a női előadók a teljes testet fedő, hagyományos muzulmán viseletben oktassanak. Sirin Middya azt mondta egy helyi lapnak, hogy három hónapig most nem adhat órákat az intézményben.

Az előadó szerint több kolléganője sem ért egyet a diákok diktátumával, hogy burkát kell viselniük, de "nincs más lehetőségük, mint ezt elfogadni"- fogalmazott az asszony. Hozzátette, hogy szerinte ez az oktatás "tálibosítása." A hallgatói önkormányzat titkára azt mondta az esettel kapcsolatban, hogy összesen nyolc nő tanít az intézményben, és a megbeszélések alatt mindegyik elfogadta, hogy burkát kell viselnie. "Egyedül ennek a nőnek volt kifogása ellene"- tette hozzá. Az egyetem szerint ugyanakkor egyszeri esetről van szó. Az ügyről a szövetségi állam kisebbségi miniszterét is értesítettek, aki még nem reagált.

India lakosságának 13 százaléka - 150 millióan - muzulmán vallású. Az iszlám vallásúak gyakran hátrányosan megkülönböztetett helyzetben élnek, és leginkább a városok szegénynegyedeiben laknak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!