Nagyvilág

2010.07.10. 18:05

Basternák László állítólag nem élt a felkínált rendőri védelemmel

<p>Aggódott saját és családja életéért a pénteken meggyilkolt Basternák László szlovákiai magyar politikus. Bár felajánlották neki a rendőri védelmet, végül mégsem élt ezzel a lehetőséggel.</p>

Erről Daniel Lipšic ((danyiel lipsic)), az új szlovák belügyminiszter nyilatkozott szombaton, miután felkereste az ügyben területileg illetékes Nyitrai Kerületi Rendőr-főkapitányságot. A tárcavezető közölte, hogy amikor Basternák Lászlót felvilágosították a rendőri védelem részleteiről és az azzal járó korlátozásokról, a férfi nem kérte a felügyeletet.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) komáromi járási elnökét és Nyitra megyei képviselőjét, Ógyalla főellenőrét és korábbi polgármesterét a kisvárosban lévő háza előtt ölte meg egy férfi péntek este. Idén március 3-án már megkíséreltek egy hasonló merényletet ellene.

A belügyminiszter szerint korai arról beszélni, hogy politikai vagy más indítéka volt-e a gyilkosságnak.

Mint mondta: miniszterként nem akar a nyomozásba avatkozni, ám elrendeli annak alapos kivizsgálását, hogy a márciusi merényletkísérlet óta a rendőrség milyen tevékenységet fejtett ki az ügyben.

Nem nyilatkozott a belügyi tárca új vezetője azzal, az egyelőre meg nem erősített információval kapcsolatban, hogy Basternák László gyilkosa állítólag már rendőrkézen van.

Az Új Szó nem hivatalos információja szerint a kutyasétáltatásból hazaérkező Basternák László és felesége mellett megállt egy autó, és kiszállt belőle a tettes. A lap úgy tudja, hogy amikor megszólította Basternákot, az futni kezdett. A tettes követte őt, majd közelről fejbe lőtte. A ház bejáratán elhelyezett kamera állítólag rögzítette a történteket. A szlovákiai napilap híradása szerint a lövésre előjött a házból Basternák nevelt fia, kezében fegyverrel, és többször rálőtt az autóra. Miután a kocsi leállt, a tettes gyalog menekült. A helyszín közelében egy rendszám nélküli Honda gépkocsit találtak, feltételezhető, hogy a támadó azt használta.

Az MKP mély megdöbbenéssel fogadta a hírt. "Egy jogállamban a viszály semmilyen formája sem jogosít fel senkit arra, hogy bűncselekményt kövessen el" - áll a párt állásfoglalásában. A parlamenten kívüli politikai erő elvárja, hogy a szlovák rendőrség mielőbb kivizsgálja az ügyet, amellyel a szlovák országos rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni hivatala foglalkozik.

Basternák Lászlónak szombaton jelen kellett volna a lennie pártja dunaszerdahelyi rendkívüli közgyűlésén, amelyen az MKP számára sikertelen parlamenti választással, az ideiglenes pártvezetés megválasztásával foglalkoznak. A küldöttek a tanácskozás kezdetén egyperces csenddel emlékeztek meggyilkolt társukra.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!