Nagyvilág

2010.06.01. 18:01

GÁZAI HAJÓK: Izraeli katonai videó az akcióról

<p>Az izraeli hadsereg közzétett egy videót hétfőn, amely szerintük azt igazolja, hogy a palesztin aktivisták rátámadtak a kommandósokra, amikor azok hétfőn hajnalban rajtaütöttek a "Szabadság Flottilla" egyik hajóján.</p>

GÁZAI HAJÓK: Elítélte Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsa
fuggetlen | 2010.06.01 11:05

Elfogulatlan vizsgálatra szólított fel kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata a hétfő hajnali izraeli katonai akcióval kapcsolatban.
 

 A konvoj a Gázai-övezet felé tartott. Az izraeli akcióban a legutóbbi híradások szerint 9-en haltak meg.

A három teherhajóból, és három utasszállítóból álló flottilla több mint hétszáz aktivistát, valamint a palesztinok állítása szerint tízezer tonnányi építőanyagot és egyéb segélyt akart vinni a Gázai-övezetbe, amit 2007 óta tart blokád alatt Izrael, mert az övezetet a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász uralja. Az izraeli kormány az akció előtt azt állította, hogy a segélyszállítmány csak a sajtónak szóló propaganda, ezért előre jelezték, hogy fel fogják tartóztatni az aktivistákat.

Nézze meg a videót ide kattintva!

A halálos áldozatok többsége állítólag török állampolgár. Az izraeli haditengerészet kommandósai közül öten sebesültek meg, ketten súlyos állapotban vannak. Az akció világszerte felháborodást, sok országban tüntetéseket váltott ki. Izrael szerint a rajtaütés közben az aktivisták kezdték az erőszakot.

A hétfőn nyilvánosságra hozott videó szerint az izraeliek a flottilla egyik hajójának fedélzetére ugranak, amikor rájuk rontanak többen botokkal és székekkel. Az AFP tudósítása szerint a felvételen például azt látni, hogy egy helikopterről köteleken aláereszkedő, fekete ruhát viselő kommandósok egyikére valamilyen lövedéket hajítanak, majd egy csoport a katonára veti magát. A francia hírügynökség szerint a kaotikus jelenetből úgy tűnik, hogy a hajón tartózkodók a támadók fölébe kerekednek.

A francia hírügynökség szerint a fekete-fehér videót az izraeliek vették fel a közelből. Annyi vehető még ki a képekből, hogy többen botokkal ütnek valamit vagy valakit - írja az AFP. A videón azt is látni, hogy egy közeli hadihajóról katonák figyelik az erőszakos jeleneteket, miközben héberül beszélgetnek. Hallani lehet a katonák szavait is. Egyikük például azt mondta: "Ezek nagyon megverik őket."

- Független Hírügynökség -


 

GÁZAI HAJÓK - 4 török a halottak között
fuggetlen | 2010.06.01 16:31

Izraelt meg kell büntetni a segélyhajókon végrehajtott "véres mészárlásért" - közölte kedden Törökország miniszterelnöke.

Dublin tiltakozik Izraelnél hét ír állampolgár elfogása miatt
fuggetlen | 2010.06.01 12:28

Tiltakozott az ír külügyminiszter Izraelnél hét ír állampolgár őrizetbe vétele ellen, és mindegyikük azonnali szabadon bocsátását követelte. - közölte kedden a dublini külügyminisztérium.

GÁZAI HAJÓK: A londoni izraeli nagykövet szerint kudarc volt az akció
fuggetlen | 2010.06.01 10:18

Kudarcnak és tragédiának nevezte kedden a londoni izraeli nagykövet a hétfői hajnali izraeli katonai akciót a "Szabadság Flottillának" nevezett és Gáza felé tartó hajókonvoj ellen. A támadásban az egyik hajón utazók közül kilencen haltak meg.
 

Csaknem 500 embert vettek őrizetbe az izraeliek
fuggetlen | 2010.06.01 08:20

480 palesztin, illetve palesztin-szimpatizánst fogtak el az izraeli haditengerészet katonái a Gáza felé tartó és Szabadság Flottillának nevezett hajókonvoj elleni hétfő hajnali akcióban - közölte kedden az izraeli közrádió. Az akcióban kilencen haltak meg.
 

GÁZAI HAJÓK: Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai elítélik a segélyhajók elleni akciót
fuggetlen | 2010.06.01 07:10

Az ENSZ Biztonsági tanácsának csaknem mind a 15 tagja elítélte az izraeli hadsereg akcióját a Szabadság Flottilla elnevezésű gázai segélyszállítmány ellen.
 

GÁZAI HAJÓK: Brit állampolgár a sebesültek között
fuggetlen | 2010.06.01 06:31

Megsebesült egy brit állampolgár a Gáza felé tartó palesztin hajókonvoj elleni hétfői izraeli akcióban - közölte hétfőn a brit külügyminiszter. William Hague nemzetközi vizsgálatot sürgetett a súlyos incidens körülményeink feltárására.
 

Ausztrál sebesültje is van az akciónak
fuggetlen | 2010.06.01 07:06

Lábon talált egy golyó egy ausztrál állampolgárt a Gáza felé tartó hajókonvoj elleni hétfő hajnali izraeli akcióban - közölte kedden az ausztrál külügyminiszter.
 

Rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ BT
fuggetlen | 2010.05.31 20:48

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn rendkívüli ülést kezdett, hogy megvitassa az izraeli hadseregnek a Szabadság Flottilla elnevezésű gázai segélyszállítmány ellen intézett rajtatütését.
 

GÁZAI HAJÓK: több mint tíz halott az izraeli hadsereg szerint
fuggetlen | 2010.05.31 10:14

Az izraeli hadsereg első hivatalos közlése szerint több mint tíz ember halt meg hétfőn, amikor az izraeli haditengerészet egységei palesztin aktivistákat szállító hajókra támadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!