Nagyvilág

2010.06.23. 14:25

Fico visszaadta kormányalakítási megbízatását

<p>Visszaadta szerdáig szóló kormányalakítási megbízatását Robert Fico távozó szlovák miniszterelnök.</p>

A választásokon a voksok majdnem 35 százalékát szerző Smer-Szociáldemokrácia elnöke egyetlen potenciális koalíciós partnerével, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával együtt is csak 71 mandátummal rendelkezhetne a 150 fős parlamentben, vagyis nem tudna parlamenti többséget biztosítani a kormányzáshoz.

Fico tíz nappal ezelőtt kapott felhatalmazást Ivan Gašparovič államfőtől arra, hogy kormányt alakítson. Főként a választásokig ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalmat szólította meg, Ján Figeľ  volt szlovák uniós biztos pártja azonban kitartott a jobbközép koalíció mellett. Ezt a koalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a Szabadság és Szolidaritás Pártja, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Híd párt alkotja majd. A miniszterelnök Iveta Radičová, az SDKÚ-DS választási listavezetője lesz.

Fico saját megítélése szerint jó erőben lévő, egészséges gazdaságú Szlovákiát ad át. A távozó miniszterelnök erről az általa vezetett kabinet utolsó, szerdai ülése után beszélt. "Ellenfeleink beszélhetnek, amit akarnak" - üzente azoknak, akiknek eltérő véleménye van az ország állapotáról.

Fico kiemelte, hogy az Európai Unión belül idén éppen Szlovákiában a legnagyobb a gazdasági növekedés üteme, és a deficit is csak az uniós átlagnak megfelelő módon emelkedik. A politikus büszke arra, hogy az államadósság átlagon aluli módon növekedett, és a második legjobb mutatónak számít az euróövezeten belül. Ugyancsak pozitívumként említette, hogy az utóbbi időben a munkanélküliségi arány is csökken. Kormánya eredményének tudja be azt, hogy az utóbbi négy évben mindent megtettek az energiaárak stabilizálása érdekében.

Kiemelte továbbá, hogy kabinet nem rontott a szociális juttatások színvonalán, annak ellenére sem, hogy az országot is érintette a pénzügyi-gazdasági válság. Mint mondta, 2006 után nem állt le a béremelés, a nyugdíjak és a szociális juttatások valorizálása, vagyis a kormány e téren is maximálisan teljesítette ígéreteit.

Pozitívumként említette, hogy kormánya nem privatizált állami vagyont, sőt - elsősorban energetikai beruházások terén - növelte annak értékét.

"Az olyan kijelentések, miszerint az állam csődbe jutott és a görög úton halad, teljesen nevetségesnek tűnnek a jelenlegi időszakban, s nagyon rossz lenne, ha valaki néhány héten vagy hónapon keresztül ezekre a hazugságokra alapozná kormányzati ténykedését" - jelentette ki kormánya utolsó ülését követően Robert Fico. Ezzel a hamarosan kormányt alakító jobbközép pártok bírálataira reagált.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!