Nagyvilág

2010.05.22. 10:30

Zavargásoktól tartanak Jamaicában, egy bandavezér amerikai kiadatása miatt

<p>Zavargások lehetnek Jamaica fővárosában, ahol ezrek tiltakoztak egy állítólagos bandavezér kiadatása ellen - figyelmeztette állampolgárait pénteken az Egyesült Államok.</p>

A jamaicai rendőrség szerint barikádokat emeltek a tüntetők, és fegyvereket halmoztak fel, hogy megakadályozzák Christopher Coke kiadatását Washingtonnak. A férfi nagy népszerűségnek örvend Kingston egyes negyedeiben, ahol "keresztapaként" tekintenek rá.

A jamaicai főváros, Kingston rendőrsége pénteken felszólította Tivoli Gardens és Denham Town nevű negyedek lakóit, hogy bontsák le az egy nappal korábban emelt utcai barikádokat. Csütörtökön több ezer ember vonult az utcákra, hogy Coke kiadatása ellen tiltakozzanak. A rendőrség közlése szerint az itteni bűnbandák jelentős mennyiségű fegyvert halmoztak fel, minden bizonnyal azért, hogy megakadályozzák a 42 éves férfi kiadatását az Egyesült Államoknak.

Washington azzal vádolja a férfit, hogy ő vezeti a Shower Posse nevű bűnbandát, amely az amerikai hatóságok állítása szerint nemzetközi drog- és fegyvercsempészettel foglalkozik. Coke bandája állítólag teljes irányítása alatt tartja Tivoli Gardens nevű negyedet, ahol keresztapaként tekintenek rá a közösség tagjai. A területen kedden kezdődtek zavargások, amikor a kormány, több hónapig tartó ellenkezés után, engedélyezte a kiadatást, és letartóztatási parancsot adtak ki a férfi ellen.

A hatóságok már korábban is tartottak attól, hogy a rendőrségnek nehéz dolga lesz, amikor le akarja tartóztatni a férfit. 1992-ben nyolc áldozatot követeltek a zavargások Jamaicában, amikor Coke apja gyanús körülmények között meghalt cellájában, miközben kiadatását intézték az Egyesült Államoknak - emlékeztetett az Economist című brit hetilap.

Felmerült a gyanú, hogy politikai támogatást is élvez a férfi, aki azt a választókerületet "irányítja", amelyet a jamaicai kormányfő képvisel a jamaicai parlamentben. Ha igazak a "politikai hátszélről" szóló amerikai vádak, több jamaicai politikus is attól tarthat, hogy Coke kiadatásakor számukra kínos információk kerülnek napvilágra. Szóbeszédek szerint Coke inkrimináló iratokat helyezett letétbe ügyvédeknél, arra az esetre, ha hirtelen meghalna - írta az Economist.

Bruce Golding jamaicai miniszterelnök előző héten beadta a lemondását, miután hosszú tagadás után elismerte: pártja megbízott egy Los Angeles-i ügyvédi irodát, hogy Coke kiadatása ellen lobbizzon Washingtonban - írta honlapján a BBC brit közszolgálati adó. Lemondását nem fogadta el pártja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!