Nagyvilág

2010.05.05. 21:06

Az első passzív eutanázia Svédországban

<p>Egy stockholmi kórházban meghalt szerdán egy 32 éves nő, miután kérésére kikapcsolták az őt életben tartó lélegeztető-gépet.</p>

A meg nem nevezett nő volt az első, akin passzív eutanáziát hajtottak végre Svédországban, miután a múlt héten enyhítettek a kegyes halált szabályozó törvényeken.


"A beteg, aki a svéd nemzeti egészségügyi hatóság engedélyét kérte a halálhoz, szerdán délután fél hat után meghalt" - közölte a stockholmi Danderyd kórház szóvivője, az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A 32 éves nő, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, hat éves korában bénult le teljesen, és azóta lélegeztető-gép tartotta életben.

A nő kérését azután teljesíthették a svéd orvosok, hogy a svéd egészségügyi hatóság április végén engedélyt adott a passzív eutanáziára. Ezt azt követően tették, hogy orvosok a jogi helyzet tisztázását kérték. Egy svéd törvény ugyanis engedélyt adott a betegeknek a kezelés elutasítására, miközben egy másik jogszabály tiltotta a lélegeztető-gépek kikapcsolását.

A döntést a szerdán meghalt nő is sürgette, akinek a svéd nemzeti egészségügyi hatósághoz írt levele kiszivárgott a svéd médiához. A nő, az előző heti döntés után közölte az Expressen című svéd lappal, hogy "nagyon boldog, és lelke megbékélt".

Az aktív eutanázia, amikor a beteget például egy gyógyszer befecskendezésével ölnek meg, továbbra is törvénytelennek számít Svédországban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!