Nagyvilág

2010.04.16. 19:46

VULKÁNI HAMU: Teljes a lengyel légtérzár is

<p>A teljes lengyel légtérre elrendelte péntek délután a zárlatot a lengyel polgári repülésügyi hatóság két nappal a repülõszerencsétlenségben elhunyt államfõ Lech Kaczynski és felesége temetése elõtt.</p>

Grzegorz Hlebowicz szóvivõ azt mondta, hogy lezárják Rzeszów  repülõterét, amely "a lengyel légtér egyetlen réseként" még lehetõvé tette repülõk érkezését és indulását. Az izlandi vulkánkitörés hamufelhõje miatt az összes lengyel repülõteret lezárták korábban, így a krakkóit is, ahová a vasárnapi temetésre érkezõ külföldi delegációk gépei szálltak volna le.

Rzeszów repülõtere légi irányításának egyik ügyeletese azt mondta az AFP-nek, hogy a reptér zárlata a jelenlegi döntés értelmében legalább péntek este tíz óráig megmarad. Grzegorz Hlebowicz, a légügyi hatóság szóvivõje azt közölte, hogy a lengyel légteret továbbra is használhatják helikopterek, rendõrségi, egészségügyi és katonai gépek, amelyek saját navigációs rendszerük alapján tudnak tájékozódni.

A vasárnapi temetésre csaknem 80 külföldi delegáció jelezte érkezését. Köztük van az amerikai és az orosz elnök. Az észt kormányfõ már közölte, hogy autóval megy Krakkóba, a temetésre. A cseh államfõ autóval valamint vonattal teszi meg a Prága és Krakkó közötti utat. Felmerült ugyan a temetés elhalasztásának gondolata, a Kaczynski család azonban ragaszkodott ahhoz, hogy vasárnap legyen a szertartás.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!