Nagyvilág

2010.04.18. 14:01

VULKÁNI HAMU: A német légitársaságok kifogásai miatt tízezer méteres magasságig végeznek méréseket

<p>Hétfõn méréseket végeznek német kutatók a légtérben, hogy felbecsüljék a vulkáni hamu mennyiségét és terjedését - közölte vasárnap a német nemzeti légügyi és ûrkutató központ (DLR).</p>

A bejelentés szerint egészen tízezer méteres magasságig végezik el a méréseket. A központ azért rendelte el a hétfõi méréseket, mert a német légitársaságok kifogásolták a repülési tilalom kiterjesztését vasárnap estig.

A központ Oberpfaffenhofenben lévõ székhelyének szóvivõje azt mondta: egy Falcon 20-as típusú gépet szerelnek fel a mérnökök különleges berendezésekkel, amelyek lehetõvé teszik, hogy köbméterenként határozhassák meg a hamufelhõben lévõ és a légi közlekedésre veszélyt jelentõ szemcsék mennyiségét. Andreas Schütz azt közölte, hogy amilyen gyorsan csak lehet, összesítik és közzéteszik a mérési eredményeket.

A német repülésbiztonsági ügynökség, a DFS korábban vasárnap este 6 óráig terjesztette ki a repülési tilalmat Németország felett. A két legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa és az Air Berlin erre panasszal élt, mert állításuk szerint a légtérzárat nem megfelelõ tesztek alapján hosszabbították meg, és a saját, utas nélküli gépeik mindenféle károsodás nélkül tudtak próbarepüléseket végezni szombaton. Válaszul rendelte el a DLR a hétfõi légi mérést és elemzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!