Nagyvilág

2010.04.01. 17:06

Vesztegetésért letartóztatták a volt bolgár védelmi minisztert

<p>Bírák megvesztegetése gyanúja miatt csütörtökön letartóztatták Bulgária korábbi honvédelmi miniszterét, Nyikolaj Tsonevet.</p>

Az ügyben a volt tárcavezetõn kívül elfogták a pénzügyminisztérium egyik korábbi tisztviselõjét is, valamint egy bírót is. Bulgária jelenlegi, jobboldali kormányának miniszterelnöke hétfõn korrupció és hatalommal való visszaélés címén büntetõeljárást kezdeményezett az elõzõ, szocialista kabinet tárcavezetõi ellen. A bolgár belügyminisztérium szerint a volt védelmi miniszteren kívül õrizetbe vett tisztviselõ a pénzügyminisztérium korábbi kabinetfõnöke, Tencho Popov. A férfit tetten érték, amikor 20 ezer eurót, több mint 5,2 millió forintot adott át egy bírónak, Petar Santirovnak, akit szintén letartóztattak. A pénzt azért ajánlották fel a bírónak, hogy elérje:  egy másik bíró szüntessen be egy nyomozást, amit a volt védelmi miniszter ellen indítottak. A korábbi tárcavezetõt tavaly novemberben hivatali visszaéléssel vádolták meg egy több millió eurós fegyverbeszerzési ügyben.

Bulgária tavaly júliusban beiktatott jobboldali kormánya azzal vádolja az elõzõ kabinetet, hogy több millió euró értékben kötöttek olyan szerzõdéseket, amelyek elõnytelen az ország számára. Így 200-ig visszamenõen mintegy 150 állami szerzõdést vizsgálnak. Több volt minisztert, és kormányzati tisztviselõt megvádoltak hanyag gazdálkodással, hivatali visszaéléssel, valamint korrupcióval.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!