Nagyvilág

2010.04.18. 05:41

Obama, Merkel és Sarkozy sem lesz ott a Kaczynski-temetésen

<p>Csaknem egymillió embert várnak vasárnap Krakkóba, ahol eltemetik a múlt szombaton, egy légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnököt és feleségét.</p>

A ceremónián több nemzetközi vezetõ - köztük Barack Obama amerikai elnök vagy Nicolas Sarkozy francia államfõ - nem tud részt venni, mert nem kockáztatják meg a repülõutat a csaknem egész Európát befedõ, izlandi vulkánból szétterjedt hamufelhõ miatt.

Nemcsak Obama és Sarkozy, hanem Angela Merkel német kancellár, a brit trónörökös Károly herceg és a dél-koreai miniszterelnök, Csung Un Csan sem lesz ott a vasárnapi temetésen. Lemondta az utat a kanadai miniszterelnök, Stephen Harper, Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfõ, XVI. Károly Gusztáv svéd király és Abdullah Gul török miniszterelnök is.

A Lengyelországhoz közeli államok vezetõi - köztük Csehország, Észtország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia állam-, illetve kormányfõi - autóval és vonaton próbálnak meg odaérni a krakkói temetésre. Azt még egyelõre nem tudni, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök elutazik-e Krakkóba.

Az április 10-i, az oroszországi Szmolenszk közelében történt légikatasztrófában nem csak a lengyel elnöki házaspár, hanem 94 másik ember, köztük a lengyel kabinet több magas rangú tagja meghalt. Gyászszertartásukat már szombaton megtartották Varsóban, ahol több mint százezren vettek részt a ceremónián a lengyel fõváros fõterén.

A lengyel elnöki pár koporsóit vasárnap reggel katonai repülõgép viszi át Krakkóba, ahol a Wawel-székesegyházban helyezik õket örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!