Nagyvilág

2010.04.20. 15:51

Négy iskolás vesztette életét Afganisztánban

<p>Négy iskolás vesztette életét Afganisztán keleti részén külföldi katonák fegyvereitõl - közölte kedden a kabuli oktatási minisztérium.</p>

Az eset helyi idõ szerint este hat óra körül történt Khost tartomány Gurbuz kerületében - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy NATO-katonák nyitottak tüzet egy gépkocsira, amiben az áldozatok utaztak. Közleményük szerint az áldozatok rokonok voltak, ketten közülük fivérek, és egy röplabda-mérkõzésre igyekeztek. A legfiatalabb állítólag 12 éves volt, míg a legidõsebb 19.
A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erõk (ISAF) igazgatósága korábban annyit közölt, hogy négy ember vesztette életét Khost tartományban, miután a nemzetközi erõk katonái tüzet nyitottak jármûvükre, ami gyorsuló ütemben haladt a konvojuk felé. Tájékoztatásuk szerint a konvoj a bázisra visszatérõben találkozott a kocsival, amely lekapcsolt lámpákkal, és egyre gyorsabban közeledett feléjük. "Az ISAF katonái ekkor figyelmeztetõ lövéseket adtak le, de a jármû tovább gyorsított" - áll a közleményben, amely szerint ezek után nyitottak tüzet a kocsiban ülõkre. Mint közölték, az autóban ülõ négy ember a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az afganisztáni konfliktus civil áldozatainak száma kényes témát jelent az országban, ahol a tálib felkelõk rendre a külföldi erõket teszik felelõssé az áldozatokért. Az ENSZ adatai szerint ugyanakkor a legtöbb civil áldozat - 2009-ben 2412, 2008-ban pedig 2118 - a tálib fegyveresek számlájára írható. A jelentés szerint a külföldi csapatok okozta civil halálesetek száma tavaly 28 százalékkal csökkent, köszönhetõen azoknak az intézkedéseknek, amelyeket a civil lakosság védelmében hoztak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!