Nagyvilág

2010.04.18. 15:11

LENGYEL ELNÖK: 100 ezer ember a Kaczynski-házaspár krakkói temetésén

<p>Csaknem 100 ezer ember jelent meg a lengyel államfő és felesége temetési szertartásán vasárnap Krakkóban - közölte az AFP hírügynökség.</p>

A ceremóniára meghívott külföldi vendégek közül sokan lemondták a részvételt a vulkáni hamu eredményeként elrendelt európai légtérzár miatt. Az utolsó pillanatban mondta le útját az amerikai elnök, elment viszont Dmitrij Medvegyev orosz elnök, akinek alacsonyan repülõ gépe Krakkóban szállt le vasárnap reggel.

A gyászoló tömeg megtapsolta a Kaczynski-házaspárt, és virágokat dobtak a díszkísérettel érkezõ koporsókra, miközben ezrek lengették a lengyel nemzeti zászlót. A koporsókat egy katonai repülõgép hozta a lengyel királyok városába, ahol szirénák hangjával és harangok zúgásával kezdõdött meg a temetés a Miasszonyunk templomban, Krakkó fõterén. A templomon belüli szertartást kivetítõkön nézhette a tömeg az utcákon.

A rendõrség szerint legalább 100 ezer ember gyûlt össze a téren, ennél többen, csaknem kétmillióan a lengyel pápa, II. János Pál temetésekor voltak itt. "Kivételes pillanat, hogy lengyelek együtt lehetnek itt" - fogalmazott Maria Kurowska, aki Jaslo város polgármestereként jelent meg a szertartáson. Városa három autóbuszt bérelt, hogy az ottaniak elmehessenek a temetésre.

Lech Kaczynskit és feleségét a krakkói Wawel székesegyházban helyezik örök nyugalomra, ahol lengyel uralkodók, nemzeti hõsök, szentek, nagy írók és költõk nyugodnak - közölte az AFP francia hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!