Nagyvilág

2010.04.08. 11:26

KIRGIZ ZAVARGÁSOK: Putyin támogatja a kirgiz ideiglenes kormányt

<p>Telefonon felvette a kapcsolatot az ideiglenes kirgiz kormányfõ és Vlagyimir Putyin, aki segítséget ajánlott fel az egykori szovjet tagköztársaságnak.</p>

Hat hónap múlva elnökválasztást tartana az átmeneti vezetés Biskekben. Közben az ENSZ bejelentette: rendkívüli küldöttet menesztenek Biskekbe a volt szlovák külügyminiszter személyében.

Az orosz miniszterelnök "humanitárius segítséget ajánlott fel" a kirgiz népnek - mondta Bmitrij Peszkov, az orosz kormányfõ szóvivõje az AFP hírügynökségnek csütörtökön. Röviddel korábban a kirgiz fõvárosban jelentették be, hogy az ideiglenes kormányfõ, Roza Otunbajeva telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal. A parlament elõtt összegyûlt tömegnek Omurbek Tekebajev ellenzéki vezetõ azt mondta, hogy "Putyin támogatja az ideiglenes kormány politikáját".

Otunbajeva röviddel késõbb kijelentette: az új formáció a tervek szerint hat hónapig lesz hivatalban. "Ez alatt az idõ alatt elkészül az új alkotmány, és minden demokratikus normával összehangban elnökválasztást tartunk" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva.

Az ellenzéki tüntetõk szerda délután rohamozták meg a fõvárosban álló kormányzati épületeket, az államfõ otthonát és az állami televízió székházát. A miniszterelnök, Danijar Uszenov végül az este folyamán aláírta a lemondását, és még éjszaka új, ideiglenes kormány alakult, amelynek vezetõje Roza Otunbajeva, egykori külügyminiszter lett. Eközben Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök kíséretével együtt felszállt egy kisrepülõre, és elhagyta a fõvárost. Az új vezetõk az államfõt is lemondásra szólították fel. A legfrissebb adatok szerint 65 halottja és több mint 400 sebesültje van a kirgizisztáni összecsapásoknak.

Közben az ENSZ fõtitkára bejelentette, hogy különleges küldöttet menesztenek a közép-ázsiai országba. Ban Ki Mún elmondta, Jan Kubis már pénteken Kirgizisztánba érkezhet.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!