Nagyvilág

2010.04.09. 10:26

KIRGIZ ZAVARGÁSOK - Az áldozatokra emlékeznek Biskekben

<p>Több ezren gyûltek össze pénteken, a nemzeti gyásznapon a kirgiz fõváros fõterén, emlékezve azokra, akik a két nappal ezelõtti zavargások során vesztették életüket.</p>

A gyászolók virágokkal árasztották el a téren az erõszakba torkolló tüntetések helyszínét, ahol legkevesebb 75 ember vesztette életét, és több mint 1500-an sebesültek meg.

Biskek kormányzati negyede továbbra is le van zárva. A hatóságok eltávolították a területrõl a kiégett és felborult gépkocsikat, amelyeket a tüntetõk arra használtak, hogy betörjenek az állami épületekbe. A belügyminisztérium péntek reggeli közleménye szerint "egy jól összehangolt akció során rendõrök és katonák mozgó csoportjai" megtisztították Biskeket a randalírozó fiataloktól. A minisztérium szerint a fosztogatók és randalírozók ellen lõfegyvereket is bevetettek.

Ennek lehetõségére már korábban felhívták a figyelmet a belügyi szervek, amelyek éles fegyverekkel próbálták megfékezni a szerda esti zavargások utáni fosztogatás-hullámot, amelynek keretében például az elmenekült államfõ rezidenciájáról is elvittek minden mozdíthatót, a radiátoroktól a szobanövényekig.

A Danijar Uszenov exkormányfõ szerda éjszakai lemondását követõen kinevezett Roza Otunbajeva eközben új választások kiírásáról beszélt, ám ennek pontos idõpontjáról egyelõre nincsenek hírek. Közölte ugyanakkor azt is, hogy mégsem zárják be az ország területén álló, az afganisztáni harcok szempontjából kulcsfontosságú amerikai légibázist, amelynek felszámolását korábban az ellenzék szorgalmazta.

A volt külügyminiszterbõl ideiglenes kormányfõvé kinevezett Otunbajeva szerint a vidékre menekült államfõ jelenleg az ország déli részén próbál támogatókat szerezni magának, hogy megtarthassa hatalmát. Kurmanbek Bakijev ugyanis továbbra sem hajlandó lemondani pozíciójáról, noha csütörtök este is a lemondását követelõ megmozdulásokat tartottak az országban, amelyekben az egészségügyi minisztérium szerint 49 ember megsebesült.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!