Nagyvilág

2010.04.08. 10:16

Egy görög túsz kiszabadult, az amerikaiért fogolycserét akarnak a tálibok

<p>Kiszabadult a tálib lázadók fogságából egy görög túsz, akit hét hónapja raboltak el Pakisztánban.</p>

Közben az iszlamisták közzétettek egy videót, amelyen Bowe Bergdahl, az Afganisztánban elrabolt amerikai katona látható. A nyolc perces felvételen a szakállt viselõ Bowe Bergdahl újságot olvas, és fekvõtámaszokat csinál.

A katona beszél a bagrami, a guantanamói fogolytáborokról, a háború értelmetlenségérõl, és a szabadon engedését kéri. "Fogoly vagyok, haza akarok menni...engedjenek el. Könyörgöm vigyenek haza. Vigyenek haza minket a családjainkhoz" - mondja Bergdahl. A hasonló tartalmú videókat nyilvántartó IntelCenter közlése szerint a felvétel végén Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivõ hallható, aki közli, hogy az amerikaiért cserébe társaik szabadon engedését követelik. Bergdahlt 2009 június 30-án fogták el a tálibok, azóta két videót tettek közzé róla, amelyek szerint láthatóan nem esett bántódása. Az Afganisztán elleni offenzíva 2001-es kezdete óta õ az elsõ amerikai katona, aki az iszlamisták fogságába esett.

Ezalatt épen és egészségesen kiszabadult egy görög túsz, akit hét hónappal ezelõtt raboltak el tálib fegyveresek Pakisztán észak-nyugati, Afganisztánnal határos vidékén. Az iszlamabadi görög nagykövet szerint a férfi most már a pakisztáni hatóságoknál van, és legkésõbb péntekig megérkezik a külképviseletükre. Atanassziosz Lerounisz-t Afganisztánban tartották fogva, de már áthozták a határon. A segélyszervezeti alkalmazottat szeptember 7-én rabolták el, majd váltságdíjat, és három tálib vezetõ szabadon engedését követelték érte. A pakisztáni hatóságok szerint az emberrablók egyik követelését sem teljesítették.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!