Nagyvilág

2010.03.02. 16:18

Újra elnapolták Karadzsics perét

<p>A Radovan Karadzsics ügyét tárgyaló hágai nemzetközi bíróság határozatlan idõre elnapolta kedden a háborús bûnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetõ elleni pert.</p>

A bíróság azután folytatja munkáját, hogy döntöttek Karadzsics kérésérõl - azt akarja, hogy tárgyalását halasszák júniusra. A volt boszniai szerb vezetõ perét novemberben már elnapolták, és hétfõn folytatták, Karadzsics kétnapos védõbeszédével, amelyben a muzulmán szélsõségesek elleni "igaz és szent" ügynek nevezte a boszniai háborút.

Az egykori Jugoszláviában elkövetett háborús bûnöket vizsgáló hágai törvényszék elnapolta Karadzsics perét, amíg döntenek arról, hogy helyt adnak-e a vádlott kérésének. Karadzsics azt szeretné elérni, hogy perét csak június 17-én folytassák. Ezt a kérését pénteken még elutasította a bíróság, és szerdára az ügyészség tanúinak meghallgatását tervezték.

A boszniai szerbek egykori vezetõje tavaly októberben bojkottálta tárgyalásának kezdetét, azt állította, hogy nem volt ideje felkészülni védelmére. A bíróság emiatt novemberben négy hónapra elnapolta a pert, és ügyvédet rendeltek ki hozzá.

A tárgyalás hétfõn kezdték újra, Karadzsics két napig tartó védõbeszédével. A háborús bûnökkel vádolt szerb vezetõ keddi beszédében azt állította, hogy a boszniai szerbeknek tulajdonított atrocitásokat a muzulmánok "rendezték meg", hogy "befeketítsék" a szerbeket. Elmondása szerint "egy civil áldozata sem volt Szarajevó bombázásának", és az ottani piac elleni hírhedt támadásokat bosnyákok követték el. "Talán még a holttesteket is úgy rakták oda" - jelentette ki Karadzsics.

Karadzsics ellen 11 pontban indítottak eljárást az 1992 és 1995 közötti boszniai háború alatt elkövetett bûnökért. A vádak között népirtás, háborús bûncselekmények és emberiesség elleni bûnök szerepelnek. A balkáni országban 100 ezren haltak meg, míg 2,2 millió embert elüldöztek otthonából. Karadzsicsot 2008 júliusában tartóztatták le Belgrádban, elõtte 13 évig bujkált. Ha a bíróság elítéli, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!