Nagyvilág

2007.11.26. 18:58

Több mint húsz év után elfogták a robbantókat

<p>A luxemburgi hatóságok vádat emeltek két rendőr ellen egy több mint húsz évvel ezelőtti bombatámadás-sorozat végrehajtása miatt, közölte az ügyészség hétfőn.</p>

Az országban 1985-ben és 1986-ban 18 bombamerénylet történt, amelyekben senki sem halt meg. Eddig csak találgatások és vad szóbeszédek terjedtek arról, hogy kik állhattak a merényletsorozat mögött.

A két rendőr egy négyfős csoport tagja volt, akiket a bombatámadások végrehajtásával vádolnak, közölte a luxemburgi főügyész. A két tisztet a hétvégén 15 órán keresztül hallgatták ki, majd vádat emeletek ellenük bombatámadás vádjával. A házkutatáskor a férfiak lakásain a bombamerényletek célpontjait ábrázoló térképeket találtak.

A tisztek szabadlábon védekezhetnek, és egyelőre nem bocsátották el őket a rendőrség kötelékéből. A csoport két másik tagjáról semmilyen információt sem hoztak nyilvánosságra.

A főügyész elmondása szerint a csoportot nem a pénzszerzés motiválta, annak ellenére, hogy a robbantások előtt pénzkövetelésekkel álltak elő. Az ügyészség véleménye szerint a támadóknak a félelemkeltés volt a céljuk, hogy így érjék el a rendőrségi állomány növelését.

A támadók eleinte elektromos hálózatok ellen intéztek támadásokat, de később már a legkülönbözőbb helyeken robbantak bombák. A támadásokban senki sem halt meg, de öt ember megsérült.

Eddig csak találgatások láttak napvilágot arról, hogy kik állhattak a robbantások mögött, még az uralkodó család tagjai sem menekültek a szóbeszédek elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!