Nagyvilág

2007.11.14. 13:22

Grúzia péntekre ígéri a szükségállapot megszüntetését

<p>Grúziában pénteken, november 16-án megszüntetik a szükségállapotot, jelentette be szerdán a parlament elnöke, Nino Burdzsanidze.</p>

Az Egyesült Államok rögtön üdvözölte a bejelentést.
A grúz államfő, Mihail Szaakasvili november 7-én vezette be a szükségállapotot 15 napra, miután a lemondását követelő utcai tiltakozásokat a rendőrség szétverte. A szükségállapotot utána a parlament is jóváhagyta, és hivatalos személyek úgy nyilatkoztak, hogy az alkotmányt korlátozó intézkedéseket jóval a 15 nap lejárta előtt is megszüntethetik.

Szaakasvili kijelentette, hogy az utcai tiltakozóakció mögött az orosz titkos szolgálatok kezét látja. A nyugati orientációjú Szaakasvili - aki GrúziaNATO-csatlakozását tűzte ki céljául - heves bírálatot váltott ki világszerte a szükségállapot bevezetésével. Az alkotmányhoz való visszatérésre szólította fel Grúziát az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

A parlamenti elnök szerdai bejelentését rögtön üdvözölte Tbilisziben az amerikai nagykövetség, emlékeztetve arra, hogy a washingtoni külügyminisztérium kezdettől fogva követelte a szükségállapot megszüntetését.

 

Kapcsolódó cikkek:

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!