Multimédia

2016.05.12. 08:49

18 legelső dolog az interneten

Sosem találná ki, hogy hol készült az a videó, amit aztán legelsőként feltöltöttek a Youtube-ra. És ki gondolta volna, hogy már több mint 45 éve, hogy elküldték a legelső emailt? Az már kevésbé meglepő, hogy a legelső Facebook profilt Mark Zuckerberg saját magának hozta létre. 18 dolog, ami először történt az interneten.

Sosem találná ki, hogy hol készült az a videó, amit aztán legelsőként feltöltöttek a Youtube-ra. És ki gondolta volna, hogy már több mint 45 éve, hogy elküldték a legelső emailt? Az már kevésbé meglepő, hogy a legelső Facebook profilt Mark Zuckerberg saját magának hozta létre. 18 dolog, ami először történt az interneten.

1. A legelső twitter üzenet

2006. március 21-én maga a Twitter alapítója, Jack Dorsey tette közzé a legelső üzenetet, amely 24 karakterből állt. Manapság már több mint 300 millió felhasználója van a Twitternek, és a csatorna a kommunikáció meghatározó formájává vált világszerte.


2. A legelső videó, amit feltöltöttek a YouTube-ra

Az "Én az állatkertben" című videót 2005. április 23-án töltötte fel a youtube-ra a cég alapítója, Jawed Karim. Manapság már több mint egymilliárd felhasználója van a videómegosztó csatornának, mely alapjaiban változtatta meg médiafogyasztási szokásainkat.


3. A legelső fotó, amit feltöltöttek a világhálóra

1992-ben az informatikus, Tim Berners-Lee éppen a "World Wide Web" elnevezésű apró projekten dolgozott, amikor megkereste a Les Horribles Cernettes nevű rockegyeüttest, hogy vegyenek részt a projektjében. A csapatnak fogalma sem volt róla, hogy a róluk készült fotó lesz a legelső, amit feltöltenek az internetre.


4. A legelső kép, amit közzétettek az Instagramon

Saját kiskutyáját fotózta le, majd tette közzé a képet 2010 júliusában az Instagram alapítója, Kevin Systrom.


5. A legelső weboldal az interneten

Tim Berners-Lee nevéhez nemcsak a legelső fotó feltöltése köthető, hanem a legelső weboldal létrehozása is - ez 1991-ben történt.


6. Az legelső .com végű domain regisztrálása

31 évvel ezelőtt a Symbolics néven futó számítógép gyártó cég vásárolta meg a symbolics.com domaint. A cég azóta már megszűnt, a domain viszont azóta is él és működik.


7. A legelső dolog, amit eladtak az eBay-en

1995-ben az eBay-t még AuctionWeb-nek hívták, és a tesztidőszakban egy elromlott lézermutatós tollat kínáltak eladásra. Meglepő módon, szinte azonnal megvették a lézermutatót, mégpedig több mint 14 dollárért.


8. A legelső termék, amit eladtak az Amazonon

A 1995. április 3-án egy mit sem sejtő vevő megvásárolta a képen látható Hofstadter kötetet az épp akkor megnyílt internetes könyváruházból - az Amazonról.  Ki gondolta volna, hogy ennyire meg fogja változtatni az ezt követő évtizedekben vásárlási szokásainkat az Amazon?


9. Az legelső webkamera, ami élőben közvetített

A Cambridge-i Egyetem informatikusai kamerázták be az irodájuktól távol eső konyhában lévő kávéfőzőt - hogy szemmel tudják azt tartani, és mindig lássák, hogy van-e friss kávé.


10. A hangulatjelek legelső, dokumentált használata

1982-ben gondolták úgy először, hogy arckifejezéseket digitális szövegekbe is bele lehet rakni, ezzel érzelmeket kifejezve. A kitalálója pedig nem más volt, mint az informatikus Scott Fahlman. Azóta pedig már a hangulatjelek külön életre keltek. ;-)


11. A legkorábbról fennmaradt Wikipedia bejegyzés

A legkorábbi, máig fennmaradt Wikipedia bejegyzés 2001-ből származik.


12. A legelső online multiplayer játék

Évekkel a World of Warcraft térhódítása előtt csak egyetlen több játékossal játszató online játék létezett, a Multi-User Dungeon, amit sokan egyszerűen MUD1-ként ismernek. A játék 1978-ban született, az Essexi Egyetem informatikusainak közreműködésével. Még ma is lehet vele játszani.


13. Az első reklám banner, ami egy weboldalt spammelt

Az idegesítő felugró ablakok és villogó banner hirdetések már egészen 1994 októberétől jelen vannak az interneten. A legelső ilyen hirdetés mindössze egyetlen kérdésből állt: "Kattintott már pont IDE az egerével? Akkor fog."


14. A legelső internetes keresőmotor

1990-ben - 8 évvel a Google létrejötte előtt - egy egyetemista, Alan Emtage hozta létre a világ első keresőmotorját, melyet Archie-nak nevezett el.


15. A legelső bejegyzés a LiveJournal-ön

A ma ismert közösségi média elődje, a LiveJournal 1999-ben jött létre, a legelső publikált mondata pedig a következő volt: "Ez egy teszt."


16. A legelső profil a Facebook-on

5 évvel a LiveJournal elindítása után hódító útjára indult napjaink leghatalmasabb közösségi médiuma, a Facebook. Az első három létrehozott profil a Facebookon csak teszt volt, az első valódi adatlap az alapító Mark Zuckerbergé volt.


17. A legelső elküldött e-mail

1971-ben a programozó Ray Tomlinson saját magának küldött egyik számítógépéről a másikra néhány üzenetet, a címben használva a @ jelet.


18. A legelső kéretlen reklám e-mail, vagyis spam

Hét évvel azután, hogy Tomlinson elküldte az első emaileket, az internet újabb mérföldkőhöz érkezett: kiküldték az első levélszemetet.

Forrás: BuzzFeed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!