Multimédia

2008.10.06. 17:22

Elvis Presley-t azonosították az amszterdami repülőtéren

<p>Éles helyzetben demonstrálta&#160;egy hacker-csoport tagja az amszterdami repülőtéren, hogy mennyire téveszthetőek meg az automatikus útlevél-leolvasók.</p>

The Hacker s Choice nevű csoport egyik tagja bemutatta, miént lehet olcsó hardverrel és ingyen szoftverrel miként manipulálni az útlevélchipek adatait. A folyamat nem bonyolult: a van Beek által korábban írt szoftvert feltöltjük egy üres kártyára: maga a szoftver az útlevélben található RFID-chip viselkedését emulálja. Egy ingyenes alkalmazással kiolvassuk egy más, már létező útlevél chipjéből az adatokat, azokat pedig feltöltjük a kártyán lévő emulátorba. A folyamat során lezárható az a védelem, amely a titkosított személyes adatok ellenőrzéséért felelős, így az útlevél-kártyát tetszőlegesen sokszor lehet használni a jövőben.

A megtört útlevelet az amszterdami repülőtéren tesztelték a beléptetőkártyákat kiadó önkiszolgáló automatánál: a videón is jól látszik, hogy a rendszer az útlevélből Elvis Presley adatait olvassa ki. Az eseményről beszámoló Ars Technica portál szerzője hozzáteszi: ezzel az útlevéllel természetesen nem lehetne felszállni a gépre, hiszen az emberi ellenőrzés során azonnal kiszúrnák a hamis adatokat, de ugyanakkor egyértelműen jelzi, hogy jelentős biztonsági rés található az RFID-olvasók rendszerében. A hackercsoport egy külön blogbejegyzésben közli is, hogy a legjobb megoldásnak azt tartaná, ha az RFID-alapú automata rendszereket emberi leolvasókkal is kombinálnák, egyébként a rendszer könnyedén támadhatóvá válna.
hvg.hu

  • Magyarország internetes arca lefagyott
  • Kabát, ami feltölti a mobilodat
  • Elkelt a Vatera
  • Konzolról az utcára: GTbyCitroen
  • IT/Multimédia hírek
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!