Multimédia

2008.09.05. 13:17

Botrány a Google böngészője körül

<p>A Google Chrome böngészője le akarta nyúlni a szerzői jogokat, de meghátrált.</p>

A Google ingyenes új böngészője, a Chrome eredetileg minden szerzői jogot elvett volna a felhasználótól. Egy nappal a browser kibocsátása után azonban az internetes óriáscég vonalat váltott - olvasható a BBC brit közszolgálati hírportálon.

A Google kedden tette hozzáférhetővé a Chrome internetes böngészőt. Ennek felhasználói szerződésében az állt, hogy minden tartalomért, amelyet a felhasználó a böngészőben feltesz vagy megjelenít, a jog örökre és visszavonhatatlanul a Google Chrome-ot illeti.

A Google azonban másnap visszakozott. Szóvivője azt állította, hogy tévedés történt, és egy másik felhasználói szerződés bekezdését másolták át ebbe a dokumentumba. A szóvivő szerint a Google az általános végfelhasználói szerződésének egyes szakaszait írja minden szerződésbe, hogy "egyszerűbb legyen a felhasználó dolga". Így "néha előfordul - mint most a Chrome-mal -, hogy olyan jogi megfogalmazás kerül egy termék szerződésébe, amely nem passzol az adott termékhez", magyarázkodott a szóvivő.

A módosítás után a felhasználói szerződésben az áll, hogy "a felhasználónak a böngészővel feltöltött vagy megjelenített tartalmakra vonatkozó meglévő szerzői és egyéb jogai megmaradnak".

A Google-nak már tavaly is volt egy hasonló kényes ügye. A Google Docs ingyenes online szövegszerkesztő és táblázatkezelő program végfelhasználói szerződése első változatban szintén nagyon messzemenő jogokat adott a Google-nak. A felhasználók reklamálása miatt aztán azt a szerződést is módosították.

  • Fertőző MP3 lejátszók
    A nemzetközi trendek alapján várható, hogy egyre több hordozható eszköz – például MP3-lejátszó – válik fertőzötté.

  • SMS külföldre - legfeljebb 25Ft
    Az EB szerint semmi sem indokolja, hogy a mobilról külföldre küldött rövid szöveges üzenet jelentősen drágább legyen, mint a belföldre szóló.

  • Itt a Google böngészője
    Konkurenciát kap a Firefox és az Internet Explorer. A Google böngészője alaposan felforgathatja a jelenlegi piacot.

  • Egyedi háttér jár a lopott XP-hez
    Fekete pont helyett fekete háttérképet kaphatunk a Microsoft-tól, ha másolt Windows XP használatára vetemednénk.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!