Multimédia

2008.07.11. 09:44

A zenehallgatás jótékony hatásai

<p>Egészséges lehet bizonyos zenék hallgatása, állapították meg angol kutatók, mikor különböző zenei stílusok emberekre gyakorolt hatását vizsgálták.</p>

A felmérést a Sony Ericsson megbízásából David Moxon pszichológus vezetésével vélgezték, 200 ember reakciót figyelték meg. A 18 és 24 év közötti fiataloknak 30 másodperces zenei részleteket játszottak le, és a teszt előtt és után vett nyálmintából mutatták ki, hogy ez a rövid zenei részlet milyen változásokat okozhat az emberi testben.

A kísérletből kiderült, hogy az "oldschool" belga soul, valamint a lett, a lengyel pop-rock és a horvát popzene mindkét nemre lazító hatást gyakorolt: mind a férfiaknál, mind a nőknél csökkentette a stresszt, pontosabban az azt jelző kortizol hormon szintjét. Ugyanakkor a spanyolos, latinos zene hallgatása közben a résztvevők 89%-nak megemelkedett a kortizolszintje.

A férfiak hangulata a dán akusztikus popzenétől javult, míg a nőknél ez a hangrészlet ellenkező hatást váltott ki, ők a dél-afrikai rocktól lettek vidámabbak.

A német hip hop pedig mindkét nem tesztoszteron szintjére hatással volt, és szerelmes hangulatot idézett elő a hallgatók körében.

Megállapították azt is, hogy a zene nem csak a lélekre, de a testre is jótékony hatással van, mivel a horvát pop zene a résztvevők 100 százalékánál okozott Ig szint növekedést, ami az immunrendszer helyes működéséért felelős.

Kapcsolódó:

  • Érkezik a digitális papír
  • Diablo III trailer
  • Egyszerűsödhet az ADSL-szolgáltatóváltás
  • Alacsonyabb mobiltarifák az év végéig
  • IT/Multimédia
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!