Miskolc hírei

2011.04.28. 13:42

XV. Bükki Borvidék Borverseny Mályiban

<p>Mályi - A Bükki Borvidék Hegyközségi Tanács és a Miskolc és Környéke Hegyközség szervezésében nagysikerű borversenyt rendeztek nemrégiben Mályiban a Borsod Agroker Zrt Irodaház nagytermében.</p>

A borverseny célja:
• felmérni az 1700 ha szőlőterülettel rendelkező Bükki Borvidéken termelt borok minőségének alakulását
• értékelni az előző évjáratok borászati eredményeit
• elősegíteni a termékek piacra  jutását
Az esemény  Fővédnöke: prof. Dr. Nagy Kálmán országgyűlési képviselő
Védnökei: Zsiga Gábor a Borsod Agroker Zrt elnök - vezérigazgatója
Dr. Szentmiklóssy Ferenc a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetség elnöke – voltak.

A borversenyre  minősített forgalmi borok, termelői borok és muzeális borok kategóriában 118 tétellel neveztek a borvidék termelői.
A benevezett mintákat 6x7 tagú, jeles szakemberekből álló  bizottság bírálta, köztük Marczinkó Ferenc úr a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Elnöke.
A 100 pontos bírálat alapján megmérettetésre kerültek többek között a fajták, a gyümölcsös illatok, a vibráló ízek, a szép tanninok, a hosszú lecsengések, az elegáns harmonikus savak, a gazdag színanyagok, a testesség, a csersavak finomsága, a simogató érzést keltő bársonyosság és a poháron gyöngyöző glicerin tartalom.
A borversenyen első ízben került sor a csúcs zsűri által a legjobb három borból kiválasztott  CHAMPION díj odaítélésére, melyet a Borsod Agroker Zrt adományozott 
A zsűri döntése alapján :
CHAMPION díj (1)
NAGY ARANY ÉREM (2)
ARANY ÉREM (28)
EZÜST ÉREM (48)
BRONZ ÉREM (32)
OKLEVÉL (7) – került  odaítélésre.

Champion díjas: Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Tibolddaróc: Cabernet sauvignon 2009-es borával

Nagy arany érmes: Kompa József Cserépfalu : 2008-as Leányka borával
Kiss Vince Mezőcsát.: 2008-as Cabernet franc borával.

Arany érmes: Papp Ernő (Bükkzsérc), Staberecz Sándor (Miskolc), Suga István (Miskolc), Tóbiás Dániel (Edelény), HÓR-AGRO Zrt (Bogács), Kiss Pál (Edelény), Kompa József (Cserépfalu), Kvaszta József (Miskolc), Mezei Szőlőbirtok és Pincészet (Tibolddaróc), Aranygomb Pincészet (Bükkaranyos), Csáter Apó Pincéje (Bogács), Galuska László (Nyékládháza), Virág Tamás (Edelény).

Az eredményes résztvevők értékes tárgyjutalmakban részesültek, egyben  megítélt díjaikat feltüntethetik boros palackjaikon.
A borverseny hangulatát bordalok  magas szintű előadásával emelte a miskolci Kocsis Pál Kertbarát Kör kórusa dr. Muzsnay Lajosné karnagy vezetésével.
- Dr. Csepregi Csaba -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!