Miskolc hírei

2011.04.14. 20:21

A katedrától az angol pázsitig

<p>Jól érzi magát az Angliában kertészként dolgozó egykori pedagógus. Tény, hogy a kedvezőtlen magyarországi munkaerő-piaci helyzet miatt sok fiatal nem tud itthon elhelyezkedni, ezért külhonban próbál szerencsét és legtöbbjük talál is munkahelyet. Cikksorozatunkban Miskolcról elszármazott EU-s munkavállalóval beszélgettünk. Ezúttal egy egykori pedagógus történetét ismerhetik meg olvasóink.</p>

Mindenki fejében szinte ugyanazok a kérdések merülnek fel a külföldi munkavégzést megelőzően: menni vagy maradni? Ha elindulok, merre induljak? Egyedül vagy barátokkal vágjak neki? Ezek a nagy kérdések, amelyeket mindenkinek magának kell meghoznia, majd természetesen a következményeket is elfogadnia. Vannak néhányan, akik nem járnak szerencsével, ők általában hamar hazautaznak és álláskeresésbe fognak, vagy átképzik magukat.

Sokan vannak viszont, akik megcsinálják saját szerencséjüket, igazi sikert írnak. A fortuna kedvezett az Angliában tavaly szeptember óta kertészként dolgozó ifjabb Petrány Mihálynak is, aki korábban évekig a Földes Ferenc Gimnáziumban tanított énektanárként. - Természetesen pozitív tapasztalataim vannak a külföldi munkavégzéssel kapcsolatban, Magyarországhoz képest sokkal jobban megbecsülik anyagilag a jó munkaerőt – kezdte történetét a kertész. Majd így folytatta: - Angliában leginkább a helyiek körében kevésbé népszerű, nehéz munkára alkalmazzák a migráns munkavállalókat. Az ugyan igaz, hogy az első hónapokban nem adnak túl nagy bért, de az első félévet követően, ha már megvan a helyi referencia, komoly fizetésekre lehet számítani – tette hozzá.

A fizetéseket illetően így nyilatkozott az egykori pedagógus: Én nagyjából havi 1000 fontot keresek és ehhez még jönnek juttatások is, amivel abszolút meg vagyok elégedve – hangsúlyozta Petrán Mihály. Majd hozzátette: Sajnos ma Magyarországon a pedagógusok méltatlanul keveset keresnek, ezt onnan tudom, hogy jómagam és feleségem is tanárként dolgoztunk. Persze minden szektorra igaz, hogy az átlagbérek is igen alacsonyak, emiatt sokan mennek ki dolgozni a jó kereseti lehetőség miatt. Én feleségemmel együtt autóval mentem ki Angliába és mint ez később kiderült, jó döntés volt, az angolok ugyanis szeretik ha egy munkavállaló rendelkezik kocsival, a városrészek között gyorsan tud mozogni. Feltétel, hogy jól beszélje a dolgozó az adott ország nyelvét és korrekt, megbízható legyen munkaadójával szemben, illetve olyan szakmát válasszon, melyet kedvel – tudtuk meg.

-BTG-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!