Miskolc hírei

2011.03.04. 11:46

"Az egyik már csődbe ment, a másik csak fog"

<p>Miskolc - Hogyan kerülhető el a társasházak csődje? – erről is beszélt szakértőnk.</p>

„Kétfajta lakóközösség létezik, egyik az, amely már csődbe ment, a másik az, amely csődbe fog menni” – véli egyik olvasónk, aki levélben kért segítséget Pászk József ingatlan- és társasházkezelőtől. Ő ugyanis szakértői telefonunk keretében próbált pénteken tanácsokat adni azoknak a lakóközösségeknek, akik a nemfizetők miatt hatalmas adósságot halmoztak fel.

Nemcsak telefonon, de e-mailen is sok kérdés érkezett, volt, aki csak a véleményét írta le a kialakult helyzetről.
Egyik olvasónk például ezt: törvényt kell hozni arról, hogy a társasházi közös költség bármilyen jövedelemből levonható legyen. De a kilakoltatási moratóriumról is elmondta a véleményét, szerinte ez nem jó üzenet a nemfizetőkkel szemben.

Időben léptek

Pászk József egy órán keresztül fogadta a hívásokat szerkesztőségünkben, ezalatt csaknem 20 hívás érkezett. A betelefonálók többsége etnikai feszültségről panaszkodott – mondta az ingatlankezelő. Arról, hogy az úgynevezett fészekrakós családokkal nem lehet együttélni, nagy létszámban költöznek be az ingatlanokba, lelakják azokat, sőt a közös költséget sem fizetik. És ez nemcsak az Avasra jellemző – tudtuk meg –, hiszen a telefonálók a Vörösmarty lakótelepről, az Árpád utcáról, sőt Kazincbarcikáról is jelezték ezt a problémát. Pászk József saját tapasztalatát osztotta meg a kérdezőkkel, hiszen az általa kezelt társasházakban nincsenek fészekrakós családok. Ennek oka – magyarázta –, hogy időben vették igénybe a törvényes eszközöket, illetve azokat a családokat, akik az együttélés alapvető szabályait nem tudták betartani feljelentették, mind az önkormányzatnál, mind a rendőrségnél.

Az érdeklődők másik szokványos problémája a vízművel kapcsolatos – mondta Pászk József. Három havi nemfizetés esetén ugyanis a vízmű felmondja a fogyasztóval kötött szerződését, a nemfizetés pedig a főórán jelentkezik – sorolta. Így az adós helyett, a kiesést a társasháznak kell fizetni. Más szolgáltatónál ez nem így van, de a vízműveknél igen. Pászk József elmondta: ez a jogszabály 10-15 éve született, volt már kísérlet ennek a megváltoztatására, de eddig nem jártak sikerrel. Tanácsként azonban elmondta, hogy a társasházak saját szervezeti és működési szabályzatukban (SZMSZ) rögzíthetik, hogy ez ne így legyen. Azaz a tulajdoni hányad arányában az adós fizesse meg a fő- és mellékóra közti különbséget a lakóközösségnek – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben többször is foglalkoztunk a társasházak csődközeli helyzetével, és többször felmerült a kérdés – a lakók részéről –, miért kötelező belépniük a társasházi közösségbe. Egyik levélírónk ennek kapcsán kérdezett rá arra, hogy miért a lakás alapterülete határozza meg a tagsági díjat. Pászk József elmondta: a társasház alapítóokirat és az szmsz mindenkire, a jogutódokra is kötelező érvényű. Ezt a társasházi törvény rögzíti, de azt is, hogy az szmsz-ben a lakók másképp is rendelkezhetnek a díjfizetések arányairól – hangsúlyozta.

ÉM-NSZR


A kormánynak kellene segíteni

Pászk József arról is beszélt, hogy Miskolcon akkora a baj, hogy a társasházak közösképviselői ezt már nem tudják kezelni. Kormányzati intézkedésre lenne szükség, illetve arra, hogy az önkormányzatok egy társasháztámogatási alapot hozzanak létre – fogalmazott.

Hangsúlyozta: fészekrakós problémaként emlegetjük, de nemcsak azokra jellemző. Vannak olyanok, akik nem csalással jutottak lakáshoz, de nem tudnak fizetni, vagy egyszerűen nem akarnak – mondta.

Azt is elmondta, Miskolcon csaknem félezer társasház van, a pontos számot azonban nem lehet megmondani, mert az önkormányzat nem köteles nyilvántartást vezetni róluk. Így az akut, fészekrakós probléma esetében is csak megbecsülni tudja, mennyi lakást érint – vélekedett. Az ingatlankezelő szerint 80-100 társasházat.


Kapcsolódó cikkek:

Találtak 30 milliót a csőd elkerülésére?

eszak | 2011.03.03 15:31
Miskolc - Másfélmilliós megtakarításból két év alatt másfélmilliós adósságuk lett – ez áll abban a nyílt levélben, amit pont a Szilvás utca 2. szám alatti lakók jutattak el portálunkhoz a napokban.

Csak a bűz és a csótányok maradtak

eszak | 2011.03.03 15:08
Miskolc-Avas - A jogcím nélküli beköltözők már elszeleltek, a lakásra lakat került.

Anyjuk után csak az adósságot örökölték

eszak | 2011.03.02 15:21
Miskolc - Egy tavaly meghalt nő, az élettársa és két, állami gondozásban lévő gyermeke a főszereplői annak a történetnek, amely végére talán csütörtök délelőtt 10 órakor kerülhet pont. Az önkormányzat hatósági főosztálya ugyanis lezárja és az ott élőket kiköltözteti a Miskolc, Szilvás utca 2. szám egyik lakásából. A tizedik emeleti lakásban ugyanis jogcím nélkül tartózkodnak, így a hatósági főosztály végézése szerint 48 órájuk van elhagyni az ingatlant. Ez a határidő csütörtökön jár le.

"Olyan társaság, amelynek nem lennének tagjai"

eszak | 2011.03.01 13:28
Miskolc - "Gondolták, a közös díjat nemfizetni is lehet..." címmel jelent meg cikkünk a múlt héten. Ebben arról írtunk, hogy az avasi társasházak, lakásszövetkezetek attól tartanak, hogy a felhalmozódott adósságaik miatt csődbe mennek.

Elegük van a társas viszonyból

boon | 2011.03.01 10:14
Miskolc - A nemfizető es elviselhetetlen szomszédnak bizonyuló "fészekrakók" Miskolcon most már csődbe visznek egy komplett társasházi közösséget. A hatóságok tehetetlenek. A lakók nem látnak más megoldást. mint robbantani a társasházközösséget.

Nézőpont: Antik avasi lakások

eszak | 2011.02.28 14:41
Most érdemes lakást venni Miskolcon - gondolhatnánk. Az árak mélyponton, szinte féláron juthatunk hozzá ingatlanokhoz. Szántó Rita jegyzete.

Miskolci másfél szobás 2 millióért?

eszak | 2011.02.28 08:26
Miskolc - Mélyrepülésben az ingatlanárak a megyeszékhelyen – erről szólnak a hírek.

MSZP-s javaslat a társasházak csődje ellen

eszak | 2011.02.25 20:06
Miskolc - "Gondolták, a közös díjat nemfizetni is lehet..." címmel jelent meg cikkünk csütörtökön. Ebben arról írtunk, hogy az avasi társasházak, lakásszövetkezetek attól tartanak, hogy a felhalmozódott adósságaik miatt csődbe mennek.

"Gondolták, nemfizetni is lehet..."

eszak | 2011.02.24 21:41
Miskolc - Több, mint 2 millió forintos tartozás, a 77-ből 35 nem fizető lakástulajdonos. Ez jellemzi jelenleg az avasi Szentgyörgy út egyik társasáházának pénzügyi helyzetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!