Miskolc hírei

2011.01.13. 16:55

Szülés után hunyt el a fiatalasszony

<p>Debrecen, Miskolc, Tiszalúc - A férj tudni akarja, miért kellett meghalnia a feleségének.</p>

Máté éppen pénteken lesz három hónapos. Vidám kis ember, erősen tartja a fejét, érdeklődve fordul az újdonságok irányába. Szépen gyarapszik, már több mint hat kiló. Édesapja, Papp József éjszaka is többször felkel, hogy megetesse, tisztába tegye. Amíg lehet, szülési szabadságon van, majd GYES-re megy. Azért ő, mert egyedül maradt a kisfiúval és a felesége előző házasságából származó, középiskolás lányával.

Eseménytelen terhességnek indult – tragédia lett a vége, amit Papp József még nem tudott feldolgozni. „Minden vizsgálaton ott voltunk, minden rendben volt a szülésig”, mesélte a negyvenévesen megözvegyült férfi. Felesége, Mónika fogadott orvosnál szült Miskolcon, a Semmelweis kórházban, ugyanannál, akinél 16 évvel korábban lányának is életet adott.

A gyereket császármetszéssel segítették a világra, azonban valami félrecsúszhatott a műtét során, mert az orvos megvágta Máté fejét. „A gyereket ezután kihűlt állapotban szállították át a megyei kórház gyermek egészségügyi központjába, mert a sérülését csak ott tudták ellátni. Szerencsére ennek nem lett következménye, a nyoma látszik ugyan, de a kisfiú jól van, egészséges. A feleségemet ekkor felvitték az osztályra, ám alig három nap múlva hazaengedték”, mesélte Papp József. A házaspár első útja a megyei kórházba vezetett, ahol az Mónika végre a karjába vehette a kicsit. Az elkövetkező két hét folyamatos ingázással telt: reggel József bevitte Miskolcra a feleségét, este érte ment, Mónika pedig igyekezett a legtöbb időt együtt tölteni a Mátéval.

Jött a láz

Mónika a szülés után egy héttel lázasodott be először. Ekkor a körzeti orvostól kapott gyógyszereket, de a láz makacsul tartotta magát. A házaspár fogadott orvosa Tiszalúcon is rendel, egy ilyen alkalommal felhívták, és tanácsot kértek tőle. Újabb antibiotikum-kúra következett, de ez is eredménytelennek bizonyult. Ezután már a kórházban is megvizsgálta a fogadott orvosa, de a folyamatos láz okára ekkor sem sikerült rájönnie. Újabb adag gyógyszert írt fel Mónikának, de ezt már ki sem váltották, mert azonnal be kellett feküdnie az infektológiára, azonban itt sem sikerült rábukkanni a láz forrására. Mónika számos vizsgálaton esett át – CT, hasi ultrahang-, laborvizsgálatok – eredmény nélkül.

Az orvosok arra jutottak, ha eltávolítják az anya méhét, a láz is megszűnik – a műtét után két nappal azonban újra felszökött a testhőmérséklete. Mónika december elején került a Debreceni Klinika hármas belgyógyászati osztályára. Férjével végig telefonon kommunikált, elmondta, mit vigyen be neki, mire van szüksége. Papp József összecsomagolt, és vitte a holmit felesége után. Mónika menet közben hívta, hogy ne a belgyógyászaton keresse, mert átszállították az intenzív osztályra. „Ott már azzal fogadtak, hogy Móni epilepsziás rohamot kapott, kétszer kellett újraéleszteni, válságos állapotban van”, folytatta a férj. Éppen letaglózva autózott hazafelé, amikor telefonon hívták a kórházból: felesége elhunyt.

Most a férfi gondoskodik a két árváról: a három hónapos, életvidám apróságról, aki már soha sem fogja megismerni édesanyját és a tizenhat éves kamaszlányról, akinek talán éppen ebben a korban lenne a legnagyobb szüksége az ő iránymutatásaira.

Papp József a közelmúltban a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályán tett feljelentést ismeretlen tettes ellen foglalkozása körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Tudni akarja ki és mikor hibázott, ki a felelős felesége haláláért. A boncolás megállapítása szerint a fiatalasszony halálát keringés-összeomlás, a méhkivétel és a szülés okozta állapot, valamint autoimmun betegség okozta, a férj azonban úgy véli, ezek mindegyike csak következménye felesége fel nem derített betegségének. Az ügyben várhatóan a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jár majd el.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!