Magyarország

2016.10.29. 23:00

„Macera”? Energiaspórolás?

Miskolc - Vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára: kezdődik a téli időszámítás.

Miskolc - Vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára: kezdődik a téli időszámítás.

Évente – legalább kétszer – felmerül, hogy miért is van szükség az óraátállításra. Az ok a föld tengelyének ferdeségében keresendő. Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik, ráadásul az időzóna keleti felére esünk, mely szerint, ha nem állítjuk át az órát, az életünk ritmusa még kevésbé tud igazodni a Nap ritmusához, jóval korábban világosodik, mint amikor a legtöbben felkelnek, viszont korábban is sötétedik, így több időt kellene sötétben tölteni. A Szallas.hu felmérése szerint a magyarok 80 százaléka, azaz ötből négy ember eltörölné az óraátállítást.

„Szerintem semmi értelme nincs az egésznek, mert egy órával igazán semmit sem nyerünk” – ez volt a nyilatkozók véleménye minderről tegnap.

„Modernebb minden”

– Úgy gondolom, hogy amióta kitalálták mindezt, minden modernebb lett! – jelentette ki Jenei Ferenc. – Ez a macera felesleges és még a szervezetünket is megterheli, hiszen hetek kellenek, hogy „visszaálljon” a biológiai óránk.

Utánanéztünk: kiderült, hogy az óraátállítás ötlete először az energiamegtakarítás miatt merült fel, a kedvező élettani hatásokat (hogy jobban tudunk dolgozni természetes fényben és hogy így nyáron több időt tölthetünk a szabadban) csak később kezdték el vizsgálni. Először 1916. április 30-án állították előre egy órával az óramutatókat, majd október 1-jén tekerték vissza. Azóta persze többször is volt már olyan kezdeményezés, hogy el kellene törölni az óraátállítást. De olyan is felmerült, hogy át kellene állni a GMT+2-es időzónába és úgy sokkal több napfényes óránk lehetne.

Ami biztos, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait és ezekből azt olvassák ki, hogy az óraátállítással évi mintegy 100–120 ezer megawattóra villamos energiát spórolunk.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!