Magyarország

2016.02.24. 12:54

Ezektől tényleg csak ennyi telik?

Budapest - Két-háromszázan tüntettek a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt este, mert délelőtt kigyúrt és kopasz emberek segítségével megakadályozták az MSZP-t, hogy népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárvatartásról. A tüntetésen beszélt pár szocialista politikus, és bár Tukacs István tett egy gyenge kísérletet rá, hogy menjen be mindenki az épületbe, ezzel az ötletével végül egyedül maradt. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

Budapest - Két-háromszázan tüntettek a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt este, mert délelőtt kigyúrt és kopasz emberek segítségével megakadályozták az MSZP-t, hogy népszavazási kérdést nyújtson be a vasárnapi zárvatartásról. A tüntetésen beszélt pár szocialista politikus, és bár Tukacs István tett egy gyenge kísérletet rá, hogy menjen be mindenki az épületbe, ezzel az ötletével végül egyedül maradt. Prókai Eszter cikke az Abcúgon.

“Hajrá! Hajrá! Menjünk”! – Tukacs István MSZP-s politikus ezekkel a szavakkal próbálta rávenni a körülötte álldogáló embereket, hogy menjenek be a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai épületébe. Szavai nem hullottak termékeny talajra, mert a választási irodában kedd délelőtt történt botrányos események miatt szervezett tüntetés résztvevői végül a helyükön maradtak, meghallgatták a beszédeket, majd szépen hazamentek.

Fotó: Kaszás Tamás

Kidobóalkatú kopasz férfiak állták útják kedden kora reggel Nyakó István MSZP-s parlamenti képviselőnek a Nemzeti Választási Iroda épületénél. Nyakó a sajtóbeszámolók szerint reggel hatra ment oda, hogy elsőként adhassa be pártjának a vasárnapi boltzár megszüntetésére vonatkozó népszavazási kezdeményezését, de hiába. Egy ősz hajú nő megelőzte, pedig a képviselő azt mondja, ő hamarabb volt ott, mint a nő.

Épp csak nem fért oda a beadványt hitelesítő bélyegzőhöz, a tucatnyi nagydarab, kopasz alak között. A kidobóalkatú férfiak maguk is azt állították, hogy népszavazási kezdeményezéseket akarnak beadni, ezért özönlötték el az NVI bejárati folyosóját, de arról nem akartak beszélni a jelen lévő tudósítóknak, hogy miről szavaztatnák meg az állampolgárokat.

Az Index tudósítása szerint amikor a Kúriai döntése nyilvános lett a szervezet honlapján, az ősz hajú nővel és a kopaszokkal együtt ott lévő ismeretlen férfi kapott egy telefont, és már ugrottak is a kezdeményezést hitelesító bélyegzőhöz, az MSZP-es Nyakó István később ért oda. Ő a helyszínen azt mondta kettős sorfalat álltak a kopaszok, ezért nem fért oda a bélyegzőhöz. Aki hamarabb adja be ugyanabban a témában a kezdeményezést, annak a kérdéséről dönt az NVI, a későbbit automatikusan elutasítják. Hogy kié az elsőség, azt az NVI épületében taláható bélyegzőautomata igazolja. A nő – az NVI tájékoztatása szerint Erdősi Lászlóné – végül négy másodperccel előzte meg az MSZP-s képviselőt, erről a kérdésről szeretne népszavazást.

Az Alkotmány utcába este hatra meg is hirdetett egy tüntetést az MSZP, erre végül nagyjából két-háromszázan jöttek el, köztük több szocialista és más ellenzéki politikus is.

Fotó: Kaszás Tamás

Tóbiás József MSZP-elnök, Gőgös Zoltán és Kunhalmi Ágnes szocialista politikus mondott beszédet, szavaikat többször félbeszakította a közönség, az kiabálva, hogy “Orbán takarodj”! Gőgös azt mondta, Orbán Viktor inkább ne akarjon forradalmat, mert az senkinek nem lenne jó, majd figyelmeztette a miniszterelnököt, hogy addig változtasson, amíg ép bőrrel megússza.

Kunhalmi Ágnes azzal kezdte, hogy ő márpedig akar forradalmat, majd arról beszélt, hogy ő az 1982-ben született generáció tagja, akikre sokszor mondják, hogy elveszett generáció, de ő inkább úgy nevezné, hogy elüldözött. Szerinte a jelenlegi politikai vezetés “egy hitvány hatalom, aki köldöknéző, önsorsrontó olcsó politikát csinál”.

“Ezektől tényleg csak ennyi telik”? – kérdezte Kunhalmi Ágnes, amikor a választási irodában történteket hozta szóba, majd Orbán Viktort egy olyan diktátorhoz hasonlította, aki fél, mert “a király meztelen és mert 2010 óta egyetlen eredményt sem tudott felmutatni a kormánya”. A keddi események mellett azért megemlítette az oktatás helyzetét és a kockás ingeket is. Szerinte nem kell ingyen tankönyv, ha az hülyeségekkel van tele. Azzal fejezte be, hogy két év múlva úgy leváltják az Orbán-kormányt, mint a huzat”.

Fotó: Kaszás Tamás

A beszédek végén a rendezvényt vezető Török Zsolt, volt MSZP-s szóvivő megköszönte, hogy ennyien eljöttek, majd azt kérte, amilyen békében idejöttek, ugyanúgy menjenek is haza.

A Fidesz egyébként még a délután közleményt adott ki a választási irodában történtekről, ebben azt írták, hogy a Fidesz-frakció minden, a Nemzeti Választási Irodánál történt eseménnyel kapcsolatban megfogalmazott vádat visszautasít, a szocialisták pedig csak a balhéban érdekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!