Magyarország

2013.05.31. 14:53

MMA-közgyűlés - Elfogadták a köztestület idei programtervét

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Makovecz-életműkiállítás, a Nemzeti Színházzal kialakítandó együttműködés, a párizsi UNESCO-székházban való megjelenés is szerepel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei programtervében, amelyet pénteki közgyűlésén fogadott el a köztestület.

Budapest, 2013. május 31., péntek (MTI) - Makovecz-életműkiállítás, a Nemzeti Színházzal kialakítandó együttműködés, a párizsi UNESCO-székházban való megjelenés is szerepel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idei programtervében, amelyet pénteki közgyűlésén fogadott el a köztestület.

A központi programok között szerepel például egy művészetelméleti konferencia megrendezése, valamint a Szepességi templomok és restaurátorművészet című kiállítássorozat elkészítő munkája. Az elfogadott programterv tartalmazza még a milánói divathéten való részvételt is.

Szeptemberben Kolozsváron tartják az akadémia határon túli bizottságának kihelyezett ülését, Kassán kortárs zenei programon működnek közre az MMA zenei tagozatának képviselői. Októberben Amrita Sher-Gil indiai festőművész munkásságáról rendeznek konferenciát, megemlékeznek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, Gyergyószárhegyen Bethlen Gábor emlékére avatnak szobrot.

Novemberben átadják az MMA köztestületi díjait, megrendezik a magyar nyelv napját, a Római Magyar Akadémián animációs filmbemutatót és grafikai kiállítást tartanak, Kassán Orbis Pictus címmel képző- és iparművészeti tárlaton vesznek részt. Az MMA decemberben tartja ünnepi közgyűlését, valamint megrendezik a Kós Károly- és a Bánffy Miklós-emlékkonferenciát.

A tagozatok ezen kívül külön programokkal készülnek: a film- és fotóművészeti tagozat egyebek mellett konferenciát tart a filmgyártás és -megújítás témakörében, konferenciával és vetítéssorozattal készül Sára Sándor születésnapjára.

Az iparművészeti tagozat megjelenteti a Pájer Emília életművét feldolgozó kötetet, Schrammel Imre naplókiadványát, és megkezdi az akadémikusok életművének digitalizálását. A képzőművészeti tagozat számos kiállítás - többek között a Salgótarjáni Tavaszi Tárlat, a Veszprémi Tavaszi Tárlat - szakmai megvalósításában és szervezésében vesz részt.

A színházművészeti tagozat a többi között konferenciát tart a hazai színjátszás helyzetéről, az építőművészeti tagozat a tablótárat bővíti, az irodalmi tagozat könyvbemutatókat, irodalmi és zenei esteket, konferenciákat szervez.

A népművészeti, néprajzi tagozat egyebek mellett előadássorozatot rendez a magyar népművészet, néprajz és néptánc gyűjtőiről, a zeneművészeti tagozat tevékenységéhez októberben ünnepi koncert, decemberben zenekari est szervezése kötődik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!