Magyarország

2013.04.29. 17:54

OGY - Fogyasztóvédelmi bizottság: fontos a gyermekétkeztetés ellenőrzése

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - A parlament fogyasztóvédelmi bizottsága fontosnak tartja a gyermekétkeztetés rendszeres ellenőrzését, a minőségi kifogások kivizsgálást, a speciális étrendet igénylők szakszerű ellátásának megoldását.

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - A parlament fogyasztóvédelmi bizottsága fontosnak tartja a gyermekétkeztetés rendszeres ellenőrzését, a minőségi kifogások kivizsgálást, a speciális étrendet igénylők szakszerű ellátásának megoldását.

A testület hétfői ülésén ismét megtárgyalta a gyermekétkeztetés helyzetét, jogi szabályozását fogyasztóvédelmi szempontból. A bizottság egyhangúlag elfogadott ajánlásában kimondta, hogy támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja a gyermekek számára egészséges, korszerű és minőségi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő közétkeztetés biztosítása.

Simon Gábor szocialista képviselő, a bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban egyszer már megtárgyalták ezt a témát, és ennek a munkának első sikereként lehet értékelni a közétkeztetési jogszabálytervezet közzétételét.

A meghívottak közül az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közétkeztetési jogszabálytervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátották, és várják a javaslatokat.

Az ülésen a hatóságok képviselői arról számoltak be, vizsgálataik kimutatták, hogy a gyermekétkeztetésben többnyire túlságosan sósak és cukrosak az ételek. Problémát jelent, hogy a főzést követően későn jut el az étel a fogyasztókhoz.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ombudsmani vizsgálat szerint nem biztosított minden gyereknek a közétkeztetéshez való hozzáférés, a meghatározott normákból pedig nem mindig biztosítható a napi háromszori, köztük az egyszeri meleg étkezés.

A bizottság a kormánypárti képviselők igen szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a dohányzással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A Lázár János és Papcsák Ferenc fideszes képviselő önálló indítványához előterjesztőként csatlakozó Szalay Péter fideszes képviselő hangsúlyozta: a javaslat célja a jövedelmezőség biztosítása a kisebb településeken is, a mozgóárusítás lehetőségének megteremtése, a fiatalok dohányvásárlásának további szigorítása.

A bizottság tagjai között élénk vita alakult ki az előterjesztéssel kapcsolatban.

Tóth Csaba szocialista képviselő a dohány-kiskereskedelemre kiírt koncessziós pályázat eredményének érvénytelenítését, és új kiírás közzétételét javasolta.

Szilágyi György jobbikos képviselő megismételte, hogy eseti vizsgálóbizottság létrehozását tartják szükségesnek a pályáztatás kapcsán, megfogalmazása szerint a Fidesz és az MSZP közös mutyija visszatükröződik a dohánybolt-koncesszióban.

Zsigó Róbert fideszes képviselő, a bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy szakmai kérdésként kell kezelni az ügyet. Lehet véleményt mondani és nem egyetérteni, de embereket alaptalanul megvádolni nincs joga senkinek sem "feltételezések mentén" - hangsúlyozta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!