Magyarország

2013.03.06. 18:24

MVM-per - A vádlottak szerint nem történt bűncselekmény

Kaposvár, 2013. március 6., szerda (MTI) - Folytatódott szerdán a Kaposvári Törvényszéken az úgynevezett MVM-per, amelyben a vádhatóság bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis István volt vezérigazgatót és öt vádlott-társát, akik a vád szerint tizenötmilliárd forint kárt okoztak. A nap folyamán meghallgatott vádlottak szerint nem történt bűncselekmény.

Kaposvár, 2013. március 6., szerda (MTI) - Folytatódott szerdán a Kaposvári Törvényszéken az úgynevezett MVM-per, amelyben a vádhatóság bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja Kocsis István volt vezérigazgatót és öt vádlott-társát, akik a vád szerint tizenötmilliárd forint kárt okoztak. A nap folyamán meghallgatott vádlottak szerint nem történt bűncselekmény.Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. egykori főtanácsadója szerint tevékenységének célja a cég gyarapodása volt, a Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi igazgatója pedig az ellene vádként felhozott, veszteséget okozó szállodaberuházás kapcsán a vádirat hibáira hívta fel a figyelmet.

A Fővárosi Főügyészség szerint az MVM az előző évtized közepén, Kocsis István vezérigazgatósága idején erősíteni akarta térségbeli pozícióit, ám a cégcsoport több vezető alkalmazottja a jó anyagi pozícióban lévő MVM cégcsoport nevében előnytelen szerződéseket kötött külföldi cégekkel.

A szerdán másodrendű vádlottként meghallgatott Sz. András - aki 2008-ig tanácsadói tevékenységet végzett az MVM számára -, több mint három órán keresztül olvasta fel részletes vallomását, amelyben igyekezett tételesen bizonyítani, hogy tanácsadói munkája az MVM gyarapodását szolgálta.

Hivatkozott arra, hogy 2007-ben az Állami Számvevőszék, 2008-ban pedig az MVM igazgatósága is elismerte a cég középtávú stratégiájának megvalósítása érdekében Kocsis István által tett erőfeszítéseket. Kifejtette, hogy a tervek a regionális terjeszkedést célozták meg, új erőművi beruházásokat és fejlesztéseket tartalmaztak, amelyekkel a cég értéket legalább a kétszeresére kívánták növelni.

Céljaik elérése érdekében számos nemzetközi céggel folytattak tárgyalásokat, felmérték a piaci lehetőségeket, bankokkal és befektetőcégekkel a terjeszkedéshez szükséges tőke előteremtésén fáradoztak. Jelentős erőművi kapacitások megszerzésére törekedtek, Romániában, a Balkánon és a szovjet utódállamok területén akartak terjeszkedni, hogy hosszú távon megújuló forrásokból származó energiakapacitásokhoz juttassák Magyarországot.

A másodrendű vádlott úgy fogalmazott: az okozhatott kárt az MVM-nek, hogy Kocsis István 2008-as leváltása után váratlanul stratégiaváltás történt a cégnél, a több százmilliárd forintos növekedés elindítására fordított költségek nem hasznosulhattak. Az új cégvezetés hibájának rótta fel, hogy a spanyolországi bejegyzésű cégével elvégzett tanácsadói munka eredményére egyáltalán nem voltak kíváncsiak, félbehagyták a megkezdett projekteket, a külföldi tárgyalások megszakadtak, és nem törődtek az addigi kiadások megtérülésével.

Sz. István a vallomása után nem kívánt további kérdésekre válaszolni, a vallomáshoz a mindvégig jelen lévő Kocsis István sem tett kiegészítést.

A negyedrendű vádlottként szereplő Kovács József, a Paksi Atomerőmű egykori vezérigazgatója szerdán nem kívánt vallomást tenni, de fenntartotta a nyomozás során tett korábbi vallomásait. A bíró által ismertetett jegyzőkönyvek után az atomerőmű volt vezetője azonban a vádirat hibáira hívta fel a figyelmet, egyebek között arra, hogy vezérigazgatói és igazgatósági tagi megbízatásának dátumai évekkel eltérnek a valós helyzettől.

Az ellene felhozott vád szerint kétmilliárd forintos kárt okozott a paksi Erzsébet szálloda felújításával, mert annak piaci értéke az átalakítások után alulmúlta a felújítására költött 4,2 milliárd forintot. Ennek kapcsán Kovács József azt mondta: a felújítással nem a számszerűsíthető megtérülés volt a cél, hanem az MVM-csoport igényeit szolgáló korszerű komplexum kialakítása.

A Kaposvári Törvényszéken folyó perben csütörtökön harmadrendű vádlottként K. Lászlót, a System Consulting vezetőjét hallgatja meg a bíróság.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!