Magyarország

2013.03.15. 19:45

Március 15. - Kossuth-díj - Kubinyi Anna textilművész

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - A Kossuth-díj a legnagyobb elismerés egy magyar művésznek - hangsúlyozta az MTI-nek Kubinyi Anna gobelintervező, textilművész, aki első állami díjaként vehette át a kitüntetést pénteken a Parlamentben.

Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - A Kossuth-díj a legnagyobb elismerés egy magyar művésznek - hangsúlyozta az MTI-nek Kubinyi Anna gobelintervező, textilművész, aki első állami díjaként vehette át a kitüntetést pénteken a Parlamentben.

Kubinyi Anna rendkívül népszerű, térben táguló látványos alkotásaiért, az ősi és népművészeti hagyományokat megőrző és továbbvivő műveiért, itthon és határainkon túl egyaránt nagy sikert aratott kiállításaiért, művészi munkássága elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat.

"Meglepett ez a fantasztikus hír, a legnagyobb munkában ért, mert éppen a Balassi Intézetben lévő, Főhajtások című kiállításom zárására készültem és a Csoma-oltár utolsó centimétereit szőttem a következő indiai tárlatomra" - jegyezte meg a textilművész.

Úgy vélte, hogy a Kossuth-díjjal elismerték 37 éves munkásságát és benne az utóbbi évtizedben született alkotásait, amelyekben felhasználta az ősi magyar örökséget, az erdélyi székely motívumkincset. "Még erőm teljében vagyok és így nemcsak az eddigi munkásságomért kapom az elismerést, hanem egyben előlegként is az ezután következőkért" - tette hozzá.

Nagy öröm Kubinyi Annának, hogy akik rá gondoltak a díjjal, fontosnak érzik a hagyományok ily módon való továbbvitelét, az identitás elmélyítését. Meggyőződése, hogy ezeknek az alkotásoknak a kortárs művészetben helye van. Erdélyben is sok kiállítása volt, ott is biztosan sokan fognak örülni vele és reméli, hogy itthon is így lesz.

A közeli jövőről elmondta, hogy Indiában, Dardzsilingben nyílik kiállítása április 11-én, azon a napon, amikor Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) Kelet-kutató, nyelvész, tibetológus Kalkuttából Lhasszába, Tibet fővárosába tartva maláriában meghalt.

Tavaly Kubinyi Anna részt vett Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírhelyének rendbehozatalában, akkor kérte fel őt a város és a magyar Külügyminisztérium az idei kiállításra. Dardzsilingben nagyon jól ismerik és tisztelik Csomát, ugyanis több ezer buddhista szent szöveget fordított le különböző nyelvjárásokra. "Hogy honnan jött, milyen kultúrából és kik azok a székelyek, ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni az én eszközeimmel és gazdagítani a helyiek tudását Csomáról" - tette hozzá. Viszik a kiállítás anyagával együtt legújabb művét, a több mint egy négyzetméteres Csoma-oltárt, amelyet öt hét alatt készített el úgy, hogy napi 12 órát szőtt. Emellett nekiállt még két minitextilt szőni, hogy ajándékba adhassa őket.

Kubinyi Annának az a terve, hogy 1-2 évig nem állít ki, csak dolgozni szeretne, hogy még jobban kikerekítse a meglevő anyagát, és valami meglepetést is okozzon egy nagyobb bemutatkozással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!