Magyarország

2013.02.17. 17:21

Magyarország csatlakozik az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodáshoz

Budapest, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Magyarország csatlakozik az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodáshoz - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.

Budapest, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - Magyarország csatlakozik az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodáshoz - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.A kormány felhatalmazást adott az Egységes Szabadalmi Bíróság (ESZB) létrehozásáról szóló megállapodás aláírására. A megállapodás aláírásával lezárul egy hosszú tárgyalási folyamat, amely szorosan összefügg a megerősített együttműködés keretében létrehozott egységes hatályú európai szabadalomról szóló uniós rendeletek elfogadásával - olvasható a közleményben.

Mint írták, az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége során elért siker fontos elismerése, hogy - várhatóan 2014-től - Budapest ad otthont az Egységes Szabadalmi Bíróság bíróképző központjának.

Az ESZB az egységes hatályú európai szabadalmakkal és a részes államokban hatályos "klasszikus" európai szabadalmakkal összefüggő peres eljárások lefolytatására hivatott nemzetközi bírósági szervezet.

A megállapodás magyarországi hatálybalépését követően a Magyarországon hatályosított európai szabadalmakkal kapcsolatos bitorlási, megsemmisítési és nemleges megállapítási ügyekben a hazai bíróságok és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala helyett az ESZB jár el. Ezek az eljárások az átmeneti - legalább hétéves - időszakban még a nemzeti bíróságok és hatóságok előtt is megindíthatók, ezt követően azonban az ESZB ilyen ügyekben kizárólagos joghatósággal rendelkezik majd - olvasható a közleményben.

Mint írták, az egységes hatályú európai szabadalomról szóló rendeletekhez kapcsolódó tárgyalássorozat "a magyar uniós elnökség sikere volt".

A szabadalmi reformot megvalósító uniós jogszabálycsomagot az Európai Parlament támogatását követően a Tanács 2012. december 17-én fogadta el. Az ESZB létrehozásáról szóló megállapodást február 19-én írják alá a szerződő tagállamok Brüsszelben. Az aláírást követően megkezdődhet a megállapodás ratifikálási folyamata és az új rendszer kiépítése, így már akár 2014-ben 25 - Horvátország csatlakozásával 26 - tagállamra kiterjedő hatályú szabadalmi oltalmat szerezhetnek a szabadalmi bejelentők - zárul a közlemény.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!