Magyarország

2013.02.22. 09:01

Jegyzet: Mellékíz

<em>A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ez év januárjában razziázni kezdett a menzákon: a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételeket vizslatja, akkreditált laboratóriumban, és az eredményeket – fotókkal illusztrálva – saját honlapján rendszeresen közzé teszi</em>. <strong>Szőke Tímea jegyzete</strong>.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ez év januárjában razziázni kezdett a menzákon: a gyermek közétkeztetésben felszolgált ételeket vizslatja, akkreditált laboratóriumban, és az eredményeket – fotókkal illusztrálva – saját honlapján rendszeresen közzé teszi. Szőke Tímea jegyzete.De nem ám szemérmesen, ahogy a hivatalok szokták, hanem odaírja például, hogy X iskolában, Y cég főztjében (konkrét megnevezések, várossal) a zöldbableves zsíros, a paprikáskrumpli kellemetlen mellékízű, a cékla meg erősen földszagú.

Úgy vélem, jó a kezdeményezés: egyrészt a szülő pártatlan szakértőtől (is) tudhatja, mit eszik a csemetéje, s akar-e azért fizetni továbbra is. Másrészt a csemete is tudhatja, hogy amit ebéd címén feltálalnak neki, az megüti-e a mércét: jogosan fintoroghat-e a gasztronómiai élmény miatt, vagy ez az a minőség, amit majd felnőtt korában a pénzéért mindenhol meg kell követelnie.

A szakácsok részéről kedvező bírálat esetén nincs gond, ha viszont elmarasztaló a NÉBIH ítélete, akkor vagy összekapják magukat, és tisztességesen megfőzik azt az ételt, mintha csak az otthoni asztalra kerülne; vagy nyelnek egy nagyot mert tudják: amennyi pénzből, amilyen alapanyaghoz ők hozzájutnak, abból csak ezt lehet kihozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!