Magyarország

2013.02.20. 15:57

Helmut Newton, Schiele és Caravaggio a Szépművészeti idei kiállítási programjában

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Helmut Newton-, Egon Schiele-kiállítások és egy Caravaggio képeit is felvonultató olasz barokk tárlat is szerepel a Szépművészeti Múzeum 2013-as programjában, míg a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) többek között impresszionista kiállítás nyílik.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - Helmut Newton-, Egon Schiele-kiállítások és egy Caravaggio képeit is felvonultató olasz barokk tárlat is szerepel a Szépművészeti Múzeum 2013-as programjában, míg a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) többek között impresszionista kiállítás nyílik.Vasárnap zárult a Szépművészeti Cézanne-tárlata, amely kiugró, 192 ezres látogatottsága mellett a hazai és nemzetközi sajtóban megjelent kritikák alapján óriási szakmai sikernek is bizonyult - mondta el a múzeum szerdai sajtóbeszélgetésén Baán László főigazgató.

Hozzátette, hogy áprilistól lesz látható az ünnepelt 20. századi fotográfus, a 2004-ben elhunyt Helmut Newton életmű-kiállítása, míg júniustól szeptember végéig Egon Schiele és kortársai - mások mellett Kokoschka, Kolo Moser vagy Anton Kolig - munkáiból épül tárlat, elsősorban a bécsi Leopold Múzeum kölcsönzéseire alapozva.

Caravaggiótól Canalettóig címmel vizsgálja az itáliai barokk két évszázados történetét a Szépművészeti október 25-én megnyíló nagy kiállítása, amely 8-10 Caravaggio-festmény mellett a caravaggisták, továbbá Guercino, Guido Reni, Tiepolo és mintegy nyolcvan mester képein keresztül nyújtja majd olyan átfogó bemutatását a korszaknak, amelyre kilencven éve nem volt példa a világban - számolt be a főigazgató.

Baán László kiemelte, hogy a Szépművészetivel nemrég egyesült Nemzeti Galéria is új utakon indul el, a nyugati világ legfontosabb kiállítóhelyein bemutatkozó magyar tárlatokkal, a nagy hazai életműveket immár nemzetközi kontextusba helyező időszaki kiállításokkal. Ennek eredményeképpen már idén két kiemelkedően jelentős külföldi kiállítóhely fogad be magyar anyagot: június 24-én a római Galleria Nazionale d Arte Modernában nyílik az 1905 és 1925 közötti magyar festészetet áttekintő kiállítás Rippl-Rónaitól Kassákig címmel, majd október 21-től a világ egyik legfontosabb múzeumában, a párizsi Musée d Orsay-ben lesz látható az Allegro barbaro - Bartók Béla és a magyar modernizmus címet viselő tárlat.

A friss megközelítéssel természetesen a magyar közönség is találkozhat: júniusban a jeruzsálemi Izrael Múzeumból érkezik 45 impresszionista és posztimpresszionista festmény - többek között Monet, Gauguin és Vincent van Gogh művei -, amelyek mellett Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József és a kor nagy magyar mesterei munkáin keresztül tárulnak fel új összefüggések.

A nyolcadik templom címmel november végén nyílik meg az MNG Bálint Endre-életműkiállítása; az életében öt évet Párizsban is eltöltött festő munkásságát mások mellett Picasso, Braque, Chagall korabeli munkái segítenek majd nemzetközi kontextusba helyezni, bemutatva a mester legfontosabb inspirációs forrásait.

A főigazgató elmondta: a Galéria idei programjában egy 21. századi magyar fotókiállítás is helyet kap, amely Baki Péter válogatásában a 22 legelismertebb mai fotóművész legújabb munkáit vonultatja fel májustól, Magyar fotóművészet az új évezredben címmel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!