Magyarország

2013.02.19. 16:33

Felsőoktatási átalakítás - Emmi: folytatódnak a felsőoktatási kerekasztal tárgyalásai

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) - Eredeti ütemezésben folytatódnak a felsőoktatási kerekasztal tárgyalásai, a következő munkacsoport ülését február 21-én tartják - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-t.

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) - Eredeti ütemezésben folytatódnak a felsőoktatási kerekasztal tárgyalásai, a következő munkacsoport ülését február 21-én tartják - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-t.

Közleményükben azt írták, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) - zömében technikai jellegű - kívánalmai már eddig is teljesültek: a felsőoktatási kerekasztal plenáris, illetve munkacsoporti ülései előre egyeztetett időpontokban zajlottak, a tárgyalások utáni sajtótájékoztató biztosította a nyilvánosságot.

A kerekasztal - amely a hallgatók legitim érdekvédelmi szervezete és a kormány egyeztető fóruma - hivatott dönteni az adott kérdés rendezéséhez szükséges jogszabály-módosításokról is - rögzítették.

A tárca szerint a munka folytatásának nincs akadálya, a hallgatók és a kormány egyaránt a további együttműködésben érdekeltek. Az oktatási államtitkárság az ágazat valamennyi szereplőjét a párbeszéd folytatására ösztönzi.

Kiemelték: a felsőoktatás megújítása során a kormány az érintett felekkel a lehető legnagyobb egyetértésre törekszik. Ennek megfelelően a felsőoktatási kerekasztal stratégiai, tartalmi kérdéseket vizsgáló munkacsoportja február 21-én, a finanszírozásról egyeztető munkacsoportja február 26-án tanácskozik. A felsőoktatási kerekasztal következő plenáris ülésének időpontját rövidesen meghirdeti az államtitkárság.

A HÖOK akkor vesz részt a jövőben a felsőoktatási kerekasztal munkájában, ha annak fennállásáig nem változik a tárgyalt kérdésekben a jogszabályi környezet, kivéve a külön megegyezést. Erről a szervezet soproni közgyűlésén döntöttek szombaton.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a közgyűlés után az MTI-vel közölte: feltételként szabják, hogy a tárgyalások világos, mindenki által elfogadott ügyrend szerint folyjanak; a plenáris üléseket - ha a résztvevők konszenzussal máshogy nem döntenek - legalább öt munkanappal előbb hívják össze, hogy elegendő idő legyen a felkészülésre, a kormány - és ha szükséges, bármely más résztvevő - biztosítsa az érdemi munkához szükséges anyagokat, beleértve a hiteles statisztikákat és hatástanulmányokat is, ha pedig ezek nem elérhetők, gondoskodjon a beszerzésükről.

A hallgatói szervezet elvárása, hogy a közvélemény hiteles és gyors tájékoztatása érdekében a kormány a plenáris és munkacsoporti ülések tartalmilag pontos emlékeztetőit minél hamarabb, de legkésőbb öt munkanapon belül hozza nyilvánosságra.

Rögzítették, hogy a közös megegyezéssel születő döntésekre a felsőoktatási kerekasztal minden résztvevője magára nézve kötelezőként és végrehajtandóként tekint, a döntésekben meghatározott ütemezés szerint eljárva.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!