Magyarország

2013.01.17. 17:53

MSZP: két hetet élt a 2013-as költségvetés, Matolcsynak mennie kell

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a kormány gazdasági és költségvetési politikája 2013-ban két hét alatt vereséget szenvedett, ezért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek le kellene mondania.

Budapest, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Az MSZP szerint a kormány gazdasági és költségvetési politikája 2013-ban két hét alatt vereséget szenvedett, ezért Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek le kellene mondania.

Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, a 2013-as költségvetés két hetet élt meg, ugyanis az elmúlt napokban olyan dolgokra derült fény, amik azt jelzik, hogy a büdzsé már most korrekcióra szorul és mintegy négyszáz milliárdos kieséssel lehet számolni. Azt mondta, egyrészt kérdésessé vált az útdíjtender ügye, ami miatt idén biztosan nem lehet útdíjból 75 milliárdot beszedni. Emellett szerinte kérdéses a kiskereskedelem pénztárgépeinek ellenőrzéséből remélt többletjövedelem, valamint nem valószínű az sem, hogy 0,9 százalékos lesz a gazdasági növekedés, így kevesebb áfa és illeték folyik be majd a költségvetésbe.

Szerinte ezek az adatok azt jelzik, hogy a kormány gazdasági és költségvetési politikája 2013-ban két hét alatt vereséget szenvedett, ezért Matolcsynak György szakminiszternek mennie kell, bár - jegyezte meg - nem látnak erre reális lehetőséget.

Tukacs István az Alkotmánybíróság választási regisztrációval kapcsolatos döntésére, a diáktüntetésekre és a Bayer-cikkre utalva hozzátette: a kabinetet és a Fideszt emellett politikai vereségek is érték, amik arra késztették a kormánypártot, hogy elterelő hadműveletekbe kezdjen, vagyis olyan "álügyeket" kreáljon, amik elfedik a valóságos a problémákat. Az ilyen "gumicsontok" közé sorolta a 13. havi nyugdíj ügyének "rejtélyes kiszivárgását", a svájci bankszámlákon lévő magyar pénzek megadóztatásának ötletét és a rezsidíjcsökkentést is.

A nyugdíjakkal kapcsolatban hangsúlyozta: a kormány és a Fidesz-KDNP nincs olyan helyzetben, hogy a 13. havi nyugdíjjal most vagy a közeljövőben foglalkozhasson, mert ezt nem engedi meg a költségvetés állapota. Közölte: a "verbális népboldogításnak" ezt a formáját az MSZP mélységesen elítéli.

A svájci bankszámlák megadóztatásának kormányzati ötletét Tukacs István abszurdnak és groteszknek minősítette, szerinte ebben az esetben a kormány "dobbal akar verebet fogni". Kijelentette: az MSZP szerint az adózatlan jövedelmet a keletkezés helyénél kell adóztatni, nem pedig utólag ötleteket gyártva.

Az MSZP-s politikus a "népboldogítás egyik legnagyobb balfogásának" a rezsidíjcsökkentést tartja, mert véleménye szerint ezt a szolgáltatókkal és a vállalkozásokkal fizettetik meg, de közvetve a lakosság is megfizeti majd, csak máshol.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!